Pulver Kimya işçileri zafere ulaştı, çelik aldığı suyu unutmadı!

Pulver Kimya işçileri zafere ulaştı, çelik aldığı suyu unutmadı!

Kocaeli Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Pulver Kimya fabrikasında Ağustos 2022 yılından beri sürdürülen sendikalaşma mücadelesinde işçiler muzaffer oldu. Azimle ve kararlılıkla sürdürdükleri mücadelelerini nihayete erdiren işçiler fabrika önünde meşalelerle, sloganlarla kutlama yaptı.

Yaklaşık bir yıl önce fabrikada yaşanan sorunlara karşı Petrol-İş Gebze Şubesi’nde örgütlenmek isteyen işçiler patronun sınıf saldırısına uğramış ve üç öncü işçi işten atılmıştı. Öncü işçilerin atılmasıyla birlikte fabrika önünde direniş mücadelesini başlatan sendika bir yandan da içeride bulunan işçilerin eylemleri ve desteğiyle örgütlülüğünü giderek arttırmış ve saldırılara göğüs germişti.

Beyaz yaka statüsündeki çalışanların da örgütlenme sürecine destek olduğu fabrikada kazanımlar peşi sıra geldi ve önce fabrika içerisinde bulunan beş ayrı işletmenin tamamında yetki tespitine ulaşılacak çoğunluk sağlandı. Ardından müzakere sürecinde üç öncü işçinin geri alınması kırmızı çizgi olarak belirlendi. “Ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atılarak gösterilen bu irade işçilerin birlik ve beraberliğini perçinledi. Tıpkı komşuları Smart Solar fabrikasında olduğu gibi tek bir işçinin bile işten atılmasına müsaade etmeyen işçiler adım adım zafere ulaştı, patronu TİS masasına oturttu.

Ocak ayında başlayan TİS görüşmeleri yaklaşık 6 ayın ardından sonuçlandı ve işçilerin talepleri doğrultusunda sözleşme imzalandı. Sözleşmeye göre en düşük ücretlerin 16 bin liraya yükseldiği fabrikada ücretlere ortalama yüzde 110 oranında artış sağlandı. Atılan üç öncü işçinin ise Temmuz ayında işbaşı yapması kararlaştırıldı. Bu sonuçla birlikte Pulver işçileri komşuları Smart Solar işçileriyle birlikte göstermiş oldu ki sınıf mücadelesinde inat edenler, kavgayı kızıştıranlar er ya da geç kazanır. Kötü çalışma koşulları, kötü muamele ve sefalet ücretleriyle geçen yılların ardından artık söz Pulver işçilerinde. Pulver işçileri verdikleri bu mücadele ile fabrikalarında yeni bir sayfa açmış oldu. “Çelik aldığı suyu unutmayacak” diyen işçiler açtıkları bu yeni sayfaları da nice sınıf mücadeleleri ile dolduracaktır!

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Temmuz 2023 tarihli 166. sayısında yayınlanmıştır.