As Plastik’te grev pankartları asıldı, patron ise grev kırıcılığı yapıyor!

As Plastik’te grev pankartları asıldı, patron ise grev kırıcılığı yapıyor!

İstanbul Hadımköy’de bulunan Türk-İş’e bağlı Petrol-İş sendikasına üye As Plastik fabrikası işçileri 19 Eylül 2024 itibariyle fabrikaya grev pankartını halaylarla astılar.

Toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında insanca yaşayacak bir ücret ve daha iyi çalışma koşulları için masaya oturuldu fakat patron tarafıyla uzlaşmaya varılamaması üzerine işçiler, tam katılımla tek bir fire vermeden üretim durdurarak greve başladılar.

İşçilerin morali yüksek ve grevi kazanacaklarına dair inançları tam. Tüm işçilerin istediği tek şey ekonomik krizin altında ezilmemek ve daha iyi çalışma koşullarına sahip olmak. Patron ise toplu sözleşme görüşmelerinin başından itibaren düşmanca bir tavır takınmış, işçilerin sendikalı olmaması karşılığında taleplerini kabul edeceğini belirtmişti. İşçiler bu teklifi kabul etmemiş, anayasanın verdiği grev haklarını kullanmışlardı. Grevin ilk gününden itibaren ziyaretçi akınına uğrayan ve emek dostlarının dayanışma gösterdiği As Plastik işçileri mücadelede kararlı.

İşçiler grev süreci boyunca yasanın gösterdiği adımları uygularken patron ilk günden itibaren işçiler üzerinde baskı kurmaya başladı. Jandarmayı grev alanına çağıran patron, işçileri bölmek için de çabaladı. İşçilerin birliğini bozamayan patron bu defa işçilere mesaj atarak işbaşı yapabileceklerini ve ek ücret alacaklarını söyledi. Bu mesajlara da itibar etmeyen işçiler daha sonra patronun grev kırıcılığıyla karşılaştı. Üretim yapabilmek için içeriye kaçak işçi sokan patron yalnızca grev kırıcılığı yapmıyor, aynı zamanda suç işliyor. Grev sürecinde üretim yapılmayacağı yasa ile belirlenmiş durumda olmasına rağmen, patron bu durumu engellemek isteyen işçilerin karşısına jandarma barikatı kurdurdu. Devletin polisi ve jandarması yine patronların emrine âmâde oldu. Aynı eylem kırıcılığını ve kaçak işçi ile üretim yapılması sürecini Çatalca’da bulunan Polonez fabrikasında görmüştük. İşçilerin sorduğu soru; “Suç işleyen patron, devlet neden polisi üstümüze sürüyor?’’ oldu. Kaderleri ortak olan işçiler grevi sonuna kadar sürdürmekte kararlı. Patronu suç işlememesi için uyarmaya devam ediyorlar. Anayasaya uymaya davet ediyorlar. Bir yandan Çalışma Bakanlığını göreve çağırıyorlar. Grevin ilk gününden itibaren As Plastik işçilerinin ekmek ve hürriyet kavgasında Devrimci İşçi Partisi olarak bulunduk. Grev kazanıncaya kadar da yine işçilerle grev çadırlarında olmaya, birlikte halaylar çekip işçilerle birlikte slogan atmaya devam edeceğiz.

As Plastik işçileri fabrika önünde grevlerine devam ediyor ve tüm emek dostlarını grevleriyle dayanışmaya çağırıyor. Yaşasın As Plastik işçilerinin iş, aş ve hürriyet kavgası!

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ekim 2024 tarihli 181. sayısında yayınlanmıştır.