Mata işçisi bitti demeden bitmez!

İstanbul Tuzla’da, Deri ve Endüstri Serbest Bölgesinde bulunan ve Birleşik Metal-İş İstanbul 1 No’lu Şube’de örgütlü Mata Otomotiv işçileri, 27 Şubat’ta güvenli çalışma koşulları ve ek zam talebiyle şalteri indirerek fiili greve çıktılar.

Mata işçileri, mücadeleyi her vardiyada gerçekleştirecekleri birer saatlik iş durdurma eylemleri ile başlatacaklardı. Fakat, patronun bu eylem sırasında özel korumalar getirmesi ve kışkırtıcı hamleler yapması sebebiyle işçiler üretimi talepleri karşılanana kadar süresiz olarak durdurdular. Yaklaşık bir hafta boyunca fabrikanın kapısının önünde devam eden eylemler, patronun isteği üzerine polisin müdahale tehdidinin gelmesi sonucunda serbest bölgenin giriş kapısının önüne taşındı. Bu sırada patron, sendika temsilcilerinin tamamı dahil 50 kişiyi işten çıkardı. Bu hamle sonucunda işçiler geri adım atmayınca, patron tek seferde 600’den fazla işçiyi işten çıkararak işçileri yıldırmaya çalıştı.

Mata işçisi baskılara boyun eğmiyor. Patronun her türlü baskısına karşılık “her yer Mata her yer direniş” diyerek eylemini ülke çapına yayıyor. İlk olarak patronun avukatının İstanbul Caddebostan’daki bürosunun önüne giden işçiler, daha sonra Ankara’ya yürüme kararı aldılar. 27 Mart’ta Ankara’ya yürümek üzere serbest bölgenin girişinde toplanan Mata işçileri bu sefer de karşılarında yüzlerce çevik kuvvet polisini gördüler. Yürüyüş yapmak isteyen işçilere polis barikat kurarak engel oldu. Bu eylemin sonucunda Çalışma Bakanlığı sendika ile görüşmeyi kabul etti ve ertesi gün işçiler Ankara’ya giderek bakanlığa yaşadıkları durumu anlattılar.

Mata işçileri sağlıklarını tehdit etmeyen koşullarda çalışmak ve insanca yaşam için insanca ücret istediler. Grevleri de her türlü eylemleri de meşru ve haklıdır. Mata işçilerinin mücadelesine destek vermek hakkını arayan her emekçinin boynunun borcudur. Yaşasın Mata işçilerinin ekmek ve hürriyet mücadelesi! Yaşasın işçilerin birliği!

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Nisan 2023 tarihli 163. sayısında yayınlanmıştır.