Kamu emekçileri metal işçilerinin yanında! Hep birlikte grev hakkını savunmaya! Bu grev hepimizin!

Kamu emekçileri metal işçilerinin yanında! Hep birlikte grev hakkını savunmaya! Bu grev hepimizin!

Metal işçileri 19 Ocak’ta MESS çatısı altında toplanan patronların sefalet dayatmasına karşı greve gidiyor. 160 bin metal işçisini ilgilendiren bu süreç kamu emekçilerini de yakından ilgilendiriyor. Çünkü bu grev sadece ücret zammı ve sosyal haklar için yapılmıyor. Metal işçileri AKP iktidarının ve istibdad rejiminin grev yasaklarına karşı da mücadele ediyor. DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş sendikası grev hakkını grevle savunacağını ilan ediyor. Fabrikalarda kurulan grev komiteleri Kavel eğitimleri yaparak greve hazırlanıyor. Kavel, 1963 yılında fiilî grev yaparak Türkiye İş Kanunu’na grev hakkını kazandıran fabrikanın adıdır. “Her fabrika Kavel olacak” diyen metal işçileri bu şanlı mücadele mirasını sahiplenmekte ve bugüne taşımaktadır.

Grev hakkı için mücadele, işçilerin ve kamu emekçilerinin ortak mücadelesidir!

Kamu emekçilerinin grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı da sistematik olarak gasbedilmektedir. Kamu emekçilerinin grev hakkı vardır. Kâğıt üstünde memurun grev hakkı yoktur diye yazar. Ama kamu emekçileri fiilî grevlerle bu hakkı kazanmıştır. Grevler yapılmış, disiplin cezaları mahkemelerde bozdurulmuş, kamu emekçisinin grev hakkı mücadele ile kazanılmıştır. Ancak bir hakkı kazanmak başka, bu hakkı kullanabilmek başkadır. Kamu emekçilerinin hükümetle yaptığı toplu sözleşme görüşmelerinde uyuşmazlık yaşandığında süreç doğrudan hakem kuruluna gitmekte ve sözleşme devletin istediği şekilde bağlanmaktadır. Toplu pazarlıklar kamu emekçilerinin sayıca ve örgütlülük olarak önemli bir bölümünü oluşturan eğitim iş kolunun tatilde olduğu Ağustos ayında yapılmaktadır. Toplu pazarlıkta hükümetin karşısına hükümetin sendika kolu olan Memur-Sen oturmaktadır. Senaryosunu iktidarın yazdığı, sarı sendikanın figüranlık yaptığı, diğer sendikaların ve kamu emekçilerinin seyrettiği tiyatronun sonucu bellidir. Kamu emekçileri giderek hak kayıplarına uğramakta, alım gücü düşmekte, yoksullaşmaktadır.

657 ve 4857 sayılı yasalarla işçi ve memurun bölünmesine hayır! Bizim yasamız sınıf mücadelesi yasasıdır!

Memur - işçi ayrımı hukuki ve suni bir ayrımdır. 657 sayılı yasaya mı 4857 sayılı yasayı mı tabi olduğumuzun bir önemi yoktur. Gerçek olan memur ve işçinin tek bir büyük sınıfın, işçi sınıfının parçası olmasıdır. Gerçek hayatta hepimiz aynı sınıf mücadelesi yasalarına tabiyiz. Sınıf mücadelesi yasası ise bize şunu öğretir: İş, aş, hürriyet örgütlü olarak savunulur. Emeğin gücü üretimden gelir. Kamu hizmetlerinde bu güç, yine hizmet üretiminden gelmektedir. İşçinin ve emekçinin bu gücü kullanmasının yolu grevdir! Grev hakkı yoksa işçiler emekçiler olarak “ne verecekler” diye bekler dururuz. Elimize hesap makinesini alır TÜİK’in yalan enflasyon oranlarını hesaplarız. Grev hakkımızı kullanırsak tiyatroyu izlemeyi reddeder ve kendi kaderimizi elimize alırız. “Hak verilmez alınır” deriz ve bunun için hizmet üretiminden gelen gücümüzü ortaya koyarız.

Vergi yükü işçinin emekçinin sırtında! İşçinin kıdem tazminatı kamu emekçisinin iş güvencesi saldırı altında! Sorunlarımız ortak! Mücadelemiz ortak!

Grev hakkı için söylediklerimiz tüm diğer haklarımız için de geçerlidir. Örneğin işçilerin kıdem tazminatı hakkı saldırı altındadır. Aynı iktidar her dönem kamu emekçilerinin iş güvencesi kazanımlarına da saldırmaktadır. Taşeronlaştırma, güvencesizleştirme, sözleşmeli ve esnek çalıştırma memur işçi ayrımı olmadan tüm işçi sınıfının ortak sorunudur. Holdingler, para babaları devletten her türlü vergi muafiyetini alırken, destek ve teşviklerle kamu bütçesini, kamu bankalarını vampir gibi emerken, gelir vergisi kamu emekçilerinden ve işçilerden daha maaşları ellerine geçmeden kaynaktan kesilmektedir. İşçi ve emekçiler için vergi dilimlerinin en düşük oranda sabitlenmesi, zenginlerden artan oranlı vergi ve servet vergisi alınması talebi tüm işçi sınıfının ortak talebidir. 

İşçi sınıfının mücadelesi ortaktır. Metal işçisinin grevi kamu emekçileri tarafından da sahiplenilmelidir. Bu grev hepimizin grevidir. Bu grevin zaferi bizim de zaferimiz olacaktır. Yarın kamu emekçileri olarak grev hakkımız için öne atıldığımızda metal işçileri başta olmak üzere tüm işçi sınıfı da bizimle birlikte olacak ve kamu emekçilerinin zaferi de tüm işçi sınıfının zaferi olacaktır.

Haydi metal işçilerinin greviyle dayanışmaya!

Kamu emekçileri işçi sınıfının kopmaz bir parçasıdır! Grev hakkı dokunulmazdır!

Grev yasağına hayır! Metal işçilerinin grevi yasaklanırsa kamu emekçileri dayanışma grevine!