İşine, aşına, hürriyetine sahip çıkan IFFCO işçisi kazanacak! Atılan işçiler işe geri alınacak!

İşine, aşına, hürriyetine sahip çıkan IFFCO işçisi kazanacak! Atılan işçiler işe geri alınacak!

İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan IFFCO Turkey gıda fabrikasında işten atılan işçilerin 4 Mart’ta başlattığı direniş devam ediyor.

IFFCO işçileri işyerindeki çalışma koşullarının düzeltilmesi ve ücretlerinin insanca yaşanabilecek seviyelere yükseltilmesi için 2023 yılında Tekgıda-İş sendikasında örgütlendi. Sendika Ağustos 2023’te Çalışma Bakanlığından yetki tespiti belgesini alarak toplu iş sözleşmesi hakkını kazandı. Patron tarafı yetkiye itiraz ederek sendikal örgütlülüğü kırmak istedi. Ancak dava sürecinde işçiler sendikalarına sahip çıktı. İlk derece mahkemesinde davanın kazanılmasının ardından patron karara itiraz edip istinaf mahkemesine başvurdu.

IFFCO patronu 29 Şubat’ta aralarında beyaz yakalı işçilerin de olduğu 5 işçiyi işten çıkardı. İşten çıkarılan işçiler 4 Mart’ta sendikalarıyla birlikte bir basın açıklaması yaparak direnişe başladı. İşçiler direnişe başladıktan sonra 12 Mart’ta istinaf mahkemesinde görülen davayı da kazandı ve Tekgıda-İş sendikasının yetkisi tekrar tescillenmiş oldu.

IFFCO direnişçileri, Öz Gıda-İş sendikasında örgütlenerek greve çıkan Lezita işçileri ile dayanışma içinde olarak, Lezita işçilerinin 17 Mart’ta Turgutlu’da düzenledikleri yürüyüşe katıldı. Lezita işçileri de direnişin 23. gününde IFFCO işçilerini fabrika önünde ziyaret ederek sınıf dayanışması örneği gösterdi.

Patron tarafı işten atma saldırısı ile işçilerin iradesini kırmaya çalışsa da IFFCO işçileri sendikasına ve toplu iş sözleşmesi hakkına sahip çıkıyor. Atılan işçiler geri alınıncaya ve fabrikaya sendika girinceye kadar işçiler direnişe devam etmekte kararlı. IFFCO’ya sendika girecek, iş aş hürriyet mücadelesine sahip çıkarak direnen işçiler işe geri alınacak!  

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Nisan 2024 tarihli 175. sayısında yayınlanmıştır.