Gebze Smart Solar fabrikasından bir işçi: "Daha fazla Smart Solar daha fazla hürriyet!"

Gebze Smart Solar fabrikasından bir işçi: "Daha fazla Smart Solar daha fazla hürriyet!"

Dostlar yoldaşlar herkese merhaba. Aylardır bu gazetenin sayfalarında Gebze Organize Sanayi bölgesinde bulunan Smart Solar fabrikasında biz işçilere yapılan haksızlıklara karşı sendikamız Birleşik Metal-İş ile sırt sırta vererek nasıl mücadele ettiğimizi yazmıştım. Şimdi bu mücadelenin kazanımla biten bir işgal ile nasıl yükseldiğini siz değerli emekçilere ve sınıf dostlarına aktarmaktan gurur ve mutluluk duyarım.

Her şeyden önce bu fabrikada bizler 2021 Aralık ayında Çalışma Bakanlığı’ndan yetki belgemizi aldığımızı o süre zarfında patronun diğer her patron gibi bu yetki belgesine itiraz ederek süreci uzattığını ve bu süre zarfında işçilerin sendikalarından istifa etmek için elinden geleni yaptığını da hatırlatmak isterim. Haziran ayında sendikalı oldukları için deneme sürelerinde işten atılan arkadaşlarımızın uğradıkları bu haksızlığa karşı mesai bitiminde üç vardiyada sloganlar, alkışlar ve yürüyüşler eşliğinde eylemler yapmıştık. 23 Haziran gecesi öncü bir işçi olan kadın arkadaşımız iftiralara maruz kalarak işten atılmıştı. Bu durum artık bizim için bardağı taşıran son damlaydı. Bardak taştı ve işgal başladı.

23 Haziran gecesi 4-12 vardiyası ve 12-8 vardiyasının buluşması ile işten atılan arkadaşımızın geri alınması ve sadaka değil toplu sözleşme şiarı ile üretimi durdurup fabrikamızdan çıkmadık. Geceyi türkülerimiz, sloganlarımız ile geçirerek haklı duruşumuzdan taviz vermedik. Patronun son umudu olan sabah vardiyasının, içeri girip işgalimize katılması ile bu haklı direnişimizi kırma umudu da boşa düşmüştü. Sabah vardiyasındaki arkadaşlarımız da sloganları ile bizlere katılarak gücümüze güç oldular.

24 saat süren bu güçlü eylememiz ile atılan işçi arkadaşımızın geri alınması, sendikamızın muhatap alınması, sendika üyelerine karşı yapılan baskıların son bulması ile şu üç şeyi görmüş ve göstermiş olduk: iktidarların gelip geçtiğini, asgari ücretin yükselmesinin bir şeyi değiştirmediğini, patronların iki dudağının arasında sefalet ücretlerimizin açıklanmasının da hayatımızı değiştirmediği.

Biz Smart Solar işçileri olarak sınıf siyasetinin ve sınıfımızın kazanımlarını işgal, grev, direniş üçlüsüne bağlı olduğunu dosta da düşmana da göstermek isteriz. Memleketin yerli ve yabancı patronlar için dikensiz gül bahçesi biz işçiler içinse intiharlarla dolu mezarlıklar olmasını engellemenin tek yolu daha fazla Smart Solar daha fazla işgaldir. İşçilere saldıran, patronları kollayan düzen partilerinin siyasetine karşı sınıf siyasetinin ne olduğunu bu kez de Smart Solar işçilerinin onurlu mücadelesiyle göstermekten de gurur duyarız.

Gebze Smart Solar fabrikasından bir işçi

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Temmuz 2022 tarihli 154. sayısında yayınlanmıştır.