Fabrikalardan Haberler Kasım 2021

Fabrikalardan Haberler Kasım 2021

Gazetemizin Ekim 2021 tarihli 146. sayısında fabrikalardan ve direnişlerden işçilerin yazdığı mektupları okuyucularımıza sunuyoruz. 

 

Bizler kadın başımıza her şeyin üstesinden gelebiliriz  -Çerkezköy Indomie Adkoturk grevinden bir işçi

Merhaba ben Merve Özdemir. Çerkezköy'de bulunan hazır noodle makarna fabrikasından işten atılan işçilerden sadece biriyim. Bizler çalışma şartlarımızın iyileştirilmesi, haklarımızın olması ve içerideki ayrıştırmanın olmaması için çıktığımız mücadelemizin direnişle birlikte toplamda 198 gündür zorlu şartlar altında hakkımız olanı almak için fabrika önünde grevdeyiz. Direnişteyken Suriyeli patron ve yönetimden gelen birçok baskı ve yıldırma çabaları, hakaretler oldu. Ama hiçbir zaman bu bizim mücadelemize sahip çıkmamızı engelleyemedi. Bizler fabrika önünde zaman zaman çocuklarımızla da direniyoruz. Kadın başınıza ne işiniz var, aman sanki başka iş mi yok, dedikleri de oluyor. Bizler kadın başımıza her şeyin üstesinden gelebiliriz. Haklı olduğumuz hiçbir davadan da geri adım atmayız. İşverenlere dur diyecek bir sistem istiyoruz. Bize grev yapma hakkı verenler, neden iş verenlere de grev kırıcılığı hakkı tanıyor ve hiçbir yaptırımı da yok. Biz mültecilerin de iyi şartlarda yaşaması gerektiğini savunurken kendi ülkemizde mülteci konumunda olmak istemiyoruz. Buradan tüm işçi kardeşlerimize de söylemek istediğim tek bir şey var bizi bizden başka anlayacak kimse yok. Birliğimiz beraberliğimiz olduğu müddetçe işçiler her zaman kazanır.

 

İnsanca bir ücret için birlik olmalıyız! -Tuzla Sedef Tersanesi’nden bir işçi

Tersane

Merhaba ben Tuzla'da bulunan Sedef tersanesinde çalışıyorum, aslında söylenecek çok şey var ama şu sıralar bildiğiniz üzere ülkemizde çok ciddi anlamda ekonomik sıkıntılar çekiyoruz. Tersane işçileri de ağır işte çalışmalarına rağmen aldıkları maaşlarla ay sonunu getiremiyorlar. Gemide en tehlikeli işi yaptığımı size söyleyebilirim ama aldığım maaş çok az ve bunu patrona söylediğimde patron her seferinde önümüzdeki ay deyip bizi böyle kandırmaya çalışıyor. Geçtiğimiz yıl aldığımız zamdan farklı bir şey beklemiyoruz. Aldığımız maaşlar yetmiyor ve geçimi sağlayamıyoruz. En zor işi yapan bizleriz ama başta tersane patronu olmak üzere, taşeron firma patronlarıyla karlarına kar katıyorlar. Ama biz işçilere gelince açlık ücretini fazla görüyorlar, hangi şartlar altında çalıştığımızı anlatmıyorum bile. Yeni dönem ki zam artışını patron bize ne verecek diye beklersek bir şey de alamayız. Biz tersane işçileri birleşmeli sesimizi duyurmalı yaptığımız işin karşılığını almalıyız, artık bizler örgütlenmeliyiz. Sendikalı olup birlikte mücadele etmek varken, tek tek niye eziliyoruz?

 

Bu yazılar Gerçek gazetesinin Kasım 2021 tarihli 146. sayısında yayınlanmıştır.