Enka Sac işçilerinden örnek mücadele: Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!

Enka

Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlenen Enka Sac işçileri Temmuz ayında patronla toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başladılar. Görüşmeler patronun örgütlenme sürecinin öncülerinden iki işçiyi ustabaşı oldukları gerekçesiyle sözleşmenin kapsamı dışında bırakma ısrarı sonucunda uyuşmazlıkla sonuçlandı. Bunun üzerine “ya hep beraber ya hiçbirimiz” diyen Enka Sac işçileri grev kararını fabrikalarına astılar.

Sözleşme sürecinin başından beri sendikayı da işçileri de fabrikayı kapatmakla tehdit eden patron grev tarihinin açıklanmasından hemen sonra yasadışı lokavt girişiminde bulunarak tatil gününde işçilerin fabrikada olmamasını fırsat bilerek fabrikadaki kalıpları kaçırmaya çalıştı. Bunu öğrenen işçiler hemen fabrikanın önüne giderek kalıpların çıkmasına engel oldular ve patronun yasadışı lokavt girişimini püskürttüler. Bunun üzerine patron işçilere tazminatlarını vererek fabrikayı kapatacağını söyledi. Fakat grev tarihi açıklandıktan sonra yapılan bu hamle hukuken yasadışı lokavt kapsamına girdiği için, sendika yetkilileri patrona, önce sözleşmeyi imzalayıp işçilerin tazminatlarını bu sözleşmede belirlenen ücretler üzerinden yatırması gerektiğini ve kötü niyetli davrandığı için de ek bir tazminat ödemesi gerektiğini iletti. Bunun üzerine patron müşterileriyle konuşacağını, bu süre zarfında da işçilere ücretli idari izin vereceğini söyledi. Enka Sac işçileri de fabrikanın önünde nöbet tutarak ekmeklerine sahip çıktılar.

Kazanan işçi sınıfı, kaybeden ise patron oldu

10 günlük nöbetin ardından sendika ile patron arasında gerçekleştirilen görüşmede patron fabrikayı kapatmakta kararlı olduğunu söyledi. Burada kaybeden ne Enka Sac işçileridir ne de işçi sınıfıdır. Örgütlü işçiyle başa çıkamayacağını anlayan patron kurtuluşu fabrikayı kapatmakta bulmuştur. İşçiyi sendikasız bırakmak için fabrikayı kapatmak gibi büyük bir maliyete katlanmak zorunda kalmıştır. Enka Sac işçileri ise ya hep beraber ya hiçbirimiz demenin vermiş olduğu haklı gururu tüm işçi sınıfına yaşattılar. Enka Sac işçilerinin mücadelesi tüm işçilere yol gösteriyor!

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin  Aralık 2021 tarihli 147. sayısında yayınlanmıştır.