DYO ve TPİ’da işçiler greve hazırlanıyor

TPİ

Gebze ve İzmir’de bulunan, Petrol-İş sendikasının örgütlüğü olduğu DYO Boya fabrikasında Ocak 2023’de başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine 12 Mayıs’ta Gebze ve İzmir fabrikalarına grev kararı asıldı. TİS süreci anlaşmazlık ile sonuçlanırsa işçiler 8 Haziran’da greve çıkacaklar. DYO işçilerinin öncelikli talebi, Gebze ve İzmir fabrikalarında çalışan işçiler arasındaki ücret farkının kaldırılması. İşçiler %15 ile %30 arasında değişen ücret farkının eşitlenmesini istiyor. İşçilerin bir diğer talebi ise ücretlere seyyanen 8 bin lira zam yapılması. Fakat DYO patronunun %74’lük teklifi işçilerin taleplerini karşılamazken, ücretler arasındaki eşitsizliği de ortadan kaldırmıyor. DYO işçileri, geçinebilecekleri bir ücret talebiyle sözleşme sonlanana kadar fazla mesaiye kalmama kararı aldı. DYO işçilerinin insanca yaşayabilecek bir ücret talebiyle başlattıkları mücadele, anlaşma sağlanamazsa 8 Haziran’da grev ile devam edecek.

Yine Petrol-İş İzmir şubesinin örgütlü olduğu Menemen ve Çiğli’de bulunan Amerikan sermayeli TPI Kompozit fabrikasında Ocak 2023’de başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde de anlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine 12 Mayıs Cuma günü grev ilanları fabrikaya asıldı. Anlaşma sağlanamazsa 6 Haziran’da TPI işçileri de greve çıkacaklar.

Menemen ve Çiğli havzasından işçiler sefalet koşullarına, git gide artan yoksullaşmaya karşı üretimden gelen gücünü kullanarak ekmek mücadelesini büyütme kararı aldı.