Birleşik Metal İş Gebze 1 No'lu Şube Genel Kurul’u gerçekleşti: Krizin faturası patronlara!

Birleşik Metal İş Gebze Şube Genel Kurul’u gerçekleşti: Krizin faturası patronlara!

Birleşik Metal İş sendikası Gebze 1 No'lu Şube Olağan Genel Kurulu 17 Eylül tarihinde Gebze’de gerçekleşti. Bir önceki dönemde mücadeleci bir perspektifle ve bölgenin öncü işçilerinin desteğiyle kongreyi kazanan Selçuk Çifci ve yönetimi tek listeyle girdiği bu kongrede de işçilerden güven oyu aldı. Kongre boyunca yapılan konuşmaların mesajı netti: Krizi biz yaratmadık, bedelini de biz ödemeyeceğiz!

Maden-İş’in geleneklerine sahip çıkarak kapitalizmi yıkana kadar mücadeleye!

Açılış konuşmasını yapan Selçuk Çifci geçen 4 yılın muhasebesini yaptı. Genel Kurulun “Gelenekten Geleceğe, Maden-İş’ten Birleşik Metal-İş’e” sloganıyla yapılmasının öneminden bahseden Çifci, göreve geldiklerinden bu yana tek çabalarının Maden-İş’in sınıf mücadeleci sendikal geleneğine sahip çıkmak olduğunu vurguladı ve bundan sonra da bu ilkelere bağlı kalacaklarını söyledi. Pandemi sürecinde patronlar evde kalırken işçi sınıfının her gün fabrikalara giderek yaşamı var etmeye devam ettiğini söyleyen Çifci, bu süreçte işçi sınıfının canının kâr hırsı uğruna hiçe sayıldığını vurguladı. Çifci ayrıca geçtiğimiz 20 yılda grevi yasaklanan işçi sayısının, greve çıkan işçi sayısının neredeyse 2 katı olduğunu söyledi ve metal işçilerinin grev yasaklarına karşı hep beraber mücadele etmesi gerektiğini vurguladı. Önümüzdeki dönemde hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program’a karşı topyekûn bir mücadelenin önemini vurgulayan Selçuk Çifci konuşmasına kapitalizmi yıkana kadar mücadele çağrısı ile son verdi.

MESS sözleşmesinde Bekaert ve Schneider işçilerinin açtığı yoldan yürüyelim

Delegelerin konuşmalarına geçmeden önce, genel kurula misafir olarak katılan çeşitli sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinden temsilciler söz aldılar. Devrimci İşçi Partisi adına Genel Başkan Yardımcısı Levent Dölek yoldaşımız söz aldı. Sermayenin önümüzdeki önemde Orta Vadeli Program ile işçi sınıfının birçok kazanılmış hakkına saldıracağını söyleyen yoldaşımız, bu sınıf savaşına hazırlanmamız gerektiğini vurguladı. Bu savaşın en önemli muharebelerinden birinin önümüzdeki MESS toplu sözleşmesi süreci olacağını vurgulayan yoldaşımız, bu muharebeye grev yasaklarını aşan Bekaert ve Schneider işçilerinin verdiği güçle girdiğimizin altını çizdi. Kongrede emekçi kadınların en önde oturmasının çok önemli olduğunu, erkek egemen bir sektör olan metal sektöründe emekçi kadınların mücadelede en öne çıkmasının işçi sınıfına güç verdiğini söyledi.

Önümüzdeki dönem ayrı gayrı demeden sermayeye karşı birleşelim!

Genel kurulda Dostel, Chen Solar, Smart Solar, Omco Kalıp, HT Solar, Copreci fabrikalarından temsilci ve delegeler söz aldılar. Dostel Makine baştemsilcisi Mahmut Polat konuşmasında birlik olmanın önemini vurguladı. Patronların işçi sınıfına bu kadar rahat saldırmasının tek sebebinin işçilerin birlik olmaması olduğunu söyleyen Polat önümüzdeki dönemde ortak taleplerimiz etrafında birleşerek güçlü bir mücadele hattı oluşturmamız gerektiğinin altını çizdi. Chen Solar fabrikası baştemsilcisi Alperen Erkoç ise konuşmasında grev yasaklarının Birleşik Metal-İş sendikası tarafından çöpe atıldığını ve MESS sözleşmesinde grev yasağıyla gelecek olanların alacağı cevabın işgal, grev, direniş olacağını söyledi. Yine Chen Solar fabrikasının delegesi olarak konuşma yapan Savaş Mengilli, ülkenin en mücadeleci işkolunun, en mücadeleci sendikasının, en mücadeleci şubesinin Genel Kurulunda bulunduğunu vurguladı ve kitlesel mitingler ve eylemler düzenleyerek işçi sınıfına öncülük edecek gücün salondaki öncü metal işçilerinde mevcut olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl fabrikalarını işgal ederek işine, aşına, hürriyetine sahip çıkan Smart Solar işçileri adına Hasret Kala söz aldı. Konuşmasında Smart Solar işçilerinin sendikal örgütlenmenin önündeki her türlü baskıya karşı gösterdiği işgal, grev, direniş iradesinin önemini vurguladı ve Smart Solar gibi olumlu örneklerin artması için önümüzdeki dönemde tüm metal işçilerinin bir örgütlenme seferberliğine girişmesi gerektiğini söyledi. HT Solar fabrikası baştemsilcisi Gamze Fırat konuşmasında Gebze’de metal işçisi kadınların cinsiyete dayalı ayrımcılığa, erkek egemenliğe ve kadına yönelik şiddete karşı birçok kez meydanları doldurduğunu söyledi ve bundan sonraki dönemde de emekçi kadınların mücadelede en önde olacağını vurguladı.

Kongre tek liste ile yarışılmasına rağmen büyük bir coşkuyla geçti. Yapılan konuşmalarda, hükümetin ve patronların işçi sınıfına karşı gerçekleştirecekleri saldırıya karşı mücadele vurgusu öne çıktı. Gebze’nin metal işçileri MESS’e karşı işgal, grev, direniş iradesini bir kez daha ortaya koydu. Konuşmaların ardından yapılan seçimde Şube Başkanı Selçuk Çifci, Şube Sekreteri Fehmi Elmacı, Şube Mali Sekreteri Faruk Kaya, Eğitim Sekreteri Mahmut Polat, Örgütlenme Sekreteri ise Tarık Dikmen göreve seçildiler.