Asen Metal işçilerinin onurlu mücadelesi devam ediyor

Birleşik Metal-İş

Kocaeli Dilovası bölgesinde bulunan Asen Metal fabrikası işçileri sendikal hürriyetleri için verdikleri mücadelede 140. günü devirdi. Düşük ücretlere, yoğun baskılara karşı geçtiğimiz Mayıs ayında Birleşik Metal-İş sendikası Gebze 1 No’lu Şubesinde örgütlenerek Çalışma Bakanlığından yetki belgelerini alan Asen Metal işçileri kapı önü direnişine ilk günkü kararlılıkla devam ediyor.

Yetki belgelerini alan işçilere patronun ilk tepkisi 83 işçiyi işten atmak olmuştu, ancak Asen Metal işçileri patronun bu saldırısına karşı yılmadan mücadelelerine devam ediyor. Öte yandan patron kapı önünde direnen işçileri yıldırmak için Jandarmayı da kullanarak baskı yapmayı sürdürüyor. Sendika düşmanlığını hiçbir zaman gizlemeyen patron aynı zamanda fabrikasında işlenen iş cinayetinin birinci dereceden faili. Sendika üyesi olduğu için fabrikada çalışan işçilerin büyük bir kısmını işten atan patron fabrikaya taşeron şirket aracılığıyla aldığı Kazım Kasap adlı bir işçiyi gerekli eğitim verilmeden işbaşı yaptırarak iş cinayetine kurban gitmesine sebebiyet vermişti.

Kocaeli Bölge Mahkemesinde davaları süren Asen Metal işçilerinin ikinci duruşmasıysa 21 Ekim’de görülecek. Anayasal haklarını kullanmak için aylarca fabrika önünde yağmur çamur demeden direnen Asen Metal işçileri hem davayı hem de bu onurlu mücadeleyi kazanacaklarına inanıyorlar.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ekim 2022 tarihli 157. sayısında yayınlanmıştır.