Savranoğlu işçileri CHP'li belediyeyi uyardı

Direnişlerine 231 gündür devam eden Savranoğlu deri işçileri, atıklarıyla çevreyi zehirleyen Savranoğlu deri fabrikasıyla ilgili işlem yapmamakta ısrar eden Menemen Belediyesi'ni kitlesel bir yürüyüşle protesto ettiler.

17 Mart Cumartesi günü saat 12:30'da Menemen İzban durağında toplanmaya başlayan direnişteki Billur Tuz işçilerinin de yer aldığı kitle zaman içinde KESK İzmir Şubeler Platformu, Petrol-İş, DİSK Genel-İş 2 No'lu şube ve TÜMTİS kortejlerinin katılımıyla Menemen Belediyesi önüne doğru yürüyüşe geçti. Devrimci İşçi Partisi'nin "Zafere kadar sürekli eylem / Savranoğlu, Hugo Boss, Billur Tuz – Direnen İşçiler Kazanacak" yazılı pankartla katıldığı yürüyüşte "Ya sendika girecek ya kepenkler inecek", "Sendika hakkımız engellenemez", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" ve "Birleşen işçiler asla yenilmez" sloganları atıldı. Yürüyüş boyunca geçilen çarşı ve caddelerde atılan "Menemen uyuma işçine sahip çık" sloganına Menemen halkından alkışla karşılık geldi.

Belediye önüne "Kahrolsun işçi düşmanları", "Gün gelecek devran dönecek Tahir Şahin halka hesap verecek" ve "Tahir Şahin istifa" sloganlarıyla gelindi. Belediye önünde destek veren sendikaların temsilcilerinin konuşmalarının ardından basın açıklaması okundu.

Açıklamada, Savranoğlu patronunun sendika üyelerine ve işçi sınıfına yönelik sendikasızlaştırma operasyonunun da, tüm İzmir halkının sağlığına kastedecek şekilde zehrini Menemen ovasına boşaltmasının da aynı nedenden kaynaklandığı, bunun daha fazla kar etme arzusu olduğu söylendi. Sanayi sektörünün, hem çalıştırılan işçiler hem çevre halkı bakımından en tehlikeli işlerinden biri olan deri işinin ruhsatsız ve kaçak binalarla yapılmasına göz yuman Menemen Belediyesi görevini yapmaya davet edildi. Savranoğlu direnişinin 111. gününde yapılan büyük eylemde İzmir'de hep kendilerini yansıttıkları gibi işçi, emekçi dostu görünmek adına il yöneticilerini, hatta bir milletvekilini eyleme gönderen CHP'nin işletme belgesi bile olmaması ve çevreye zehir saçmasına rağmen fabrikaya dokunmadığının altı çizildi. Savranoğlu, yeni adıyla Rodeo Deri'nin muhasebe müdürünün CHP Menemen belediye meclisi üyesi olduğu da belirtildi. Şimdiye kadar Aziz Kocaoğlu'nun da Büyükşehir Belediye Başkanı olarak ses çıkarmayarak işçiden değil patrondan yana tavır aldığı vurgulandı. Okunan basın açıklamasının ardından 1 saat süreyle bir oturma eylemi yapıldı ve eylem sonrası çekilen halayla miting sona erdirildi. Eyleme DİP dışında EMEP, Partizan, Halkevleri, TKP ve Mücadele Birliği destek verdi.