İTÜ ayaklandı: Asistanlar 17 Kasım’da iş bırakıyor!

(15.11.2012) İTÜ rektörlüğünün ve YÖK’ün azami süre bahanesiyle asistan kıyımında ısrar etmesi sonunda İTÜ’nün hocasıyla, asistanıyla, idari personeli ve öğrencisiyle ayaklanmasına yol açtı. Yaklaşık bin kişi rektörlüğe yürüyerek asistan kıyımına son verilmesini istedi.

Öğretim üyeleri meslektaşıma ve asistanıma, öğrenciler ise hocama dokunma diyerek asistanların (yasadaki adlarıyla araştırma görevlileri) yanında eyleme çıktılar. Eğitim-Sen sendikasında örgütlü tüm emekçiler de alandaydı. Tabii ki ana gövdeyi yüzlerce asistan oluşturuyordu.

Asistanlar uzunca bir süredir çözüm yolarını tıkayan ve bahaneler arkasına saklanan İTÜ Rektörü Mehmet Karaca’yı hem pankartları hem de sloganlarıyla istifaya davet etti.

18 Ekim’den bu yana rekörlük önünde kurdukları çadırla birlikte direnişlerini sürdüren asistanların temsilcileri bu sefer bin kişilik bir kalabalıkla çadıra geldi ve rektörlükle görüşerek taleplerini iletmek istedi. Ancak sadece iki temsilci ile görüşmeyi kabul eden ve basını içeri almamakta direnen rektörlüğü protesto eden temsilciler dışarı çıktılar ve bu sefer onlar rektör yardımcısını görüşmek üzere çadıra davet ettiler.

Eylem’de öğrenciler, öğretim üyeleri  ve asistanlar birer açıklama yaparak asistan kıyımına dur demek için dayanışma içinde olacaklarını duyurdular.

İTÜ’lü asistanlar 17 Kasım’da üniversite çapında yapılacak sınavlarda iş bırakacaklarını ve sınavları boykot edeceklerini duyurdular. Asistanların yoğun bir katılım göstereceği iş bırakmada, sınavların iptal edilmesi bekleniyor.