İstanbul Dora Otel'de işçiler iş bıraktılar

İstanbul Dolapdere'de Dora Otel işçileri, baskılara ve işten atma saldırılarına karşı iş bıraktılar. Akşam vardiyasında iş yavaşlatarak, eyleme geçen işçiler, 25 Eylül Perşembe günü iş bıraktılar. 

Dora Otel patronu, çeşitli bahanelerle 5 işçi işçiyi işten çıkartmıştı. Aynı zamanda Tüm Emek Sen üyesi de olan işçiler, 5 işçinin işe iade edilmesini istiyorlar. İş bırakma sonucu, otel müdürüyle işçi komitesi ve sendika arasında bir görüşme gerçekleşti. Otel müdürü işten atılan işçileri, geri almayacağını söyledi. Bu görüşmeyle birlikte otel yönetimi resmen sendikayı tanımış oldu. Görüştüğümüz işçiler, ilerleyen günlerde otelde fiili mücadelenin devam edeceğini söylediler.

Günün sonuda, Dora Otel'de çalışan öncü işçilerle, işten atılmalar ve iş bırakma üzerine bir röportaj gerçekleştirdik. 

Gerçek Gazetesi: Bugün iş yavaşlattınız ardından iş bıraktınız. 5 arkadaşınız işten atıldı. Süreci anlatır mısınız?

Dora Otel işçisi: Bugünkü olay dün akşamdan başladı. Dün akşam bir departman amirine, genel müdür yardımcısı gelip diyor: "benden habersiz işler dönüyor, imzalar toplanıyor, bir sendika lafı geçiyor". O da bununla ilgili "evet bir sendikal durum var, bir sıkıntınız var mı, yasal olmayan bir durum var mı?" diyor. Genel müdür yardımcısı, "Hayır" diyor "her şey yasal ama bu işler bizim canımızı sıkıyor birçok kişinin canı yanacak" diye ekliyor. Bu şekilde tehdit ederken bölüm ismi sayıyor ama kişi ismi vermiyor.

Arkadaşımız iş yerinde yaşadığımız sıkıntıları anlatıyor. Yarım saat sonra arkadaşımız ile birlikte 4 kişinin çıkışı veriliyor. 3'ü sendika üyesi, diğer i2'si sendikalı değil. Bunun üzerine akşam işyeri komitesi toplandı. Ertesi gün ile ilgili nasıl bir yol alacağız diye.

-İşyeri Komitesini nasıl kurdunuz?

-Otelde yaklaşık 8 aydır çalışmamız var. 6 aydır da işyeri komitemiz var. Daha önceden dar bir gruptuk ama son birkaç haftadır bütün bölümlere yayılınca, her bölüm komite kurarak işyeri komitesini çıkardı. Her departmanı temsilen gelenlerin olduğu. Bu komitenin aldığı kararla bugün sabah 07.00 ile 08.00 arası servis bölümü iş yavaşlatarak, eldeki malzemeyi bitirecek ama yedekleri hazırlamayarak çalışıyor. Saat 08.00'den itibaren ön büro, iş yavaşlatmaya devam ederek, mutfak tamamen iş bırakarak, kat hizmetleri (housekeeping) tamamen iş durdurarak, servis tamamen işi durdurarak harekete geçti.

Atılan arkadaşları otelin önüne çağırıyoruz. Sendika üyesi olanlar geldi, sendika üyesi olmayanlardan biri gelip imza atıp çıkışını almış. Bir arkadaşa ulaşamadık. Gelip gelmemesi ile ilgili tavrını bilmiyoruz.

-İşten atılma süreci nasıl gelişti?

Sendikalı olmadıklarını bildikleri, sorun yaşadıkları 2 kişiyi de işten attılar. Burada, sendikaya karşı bir şey yapmıyoruz, mesajı verdiler ve tazminat için bunu yaptılar. Attıkları arkadaşlar içerisinde ellerinde tutanak var. Bu arkadaşın sorunları vardı diye çıkardık diyorlar. Bu olaylar yazın başında olan olaylar, sezon yüksek diye şu anda atamayız deyip sezonun bitmesini bekledik dediler. Aksine şu anda sezonun en yoğun olduğu dönemdeyiz. Özellikle şu birkaç haftadır yüksek tempoda.

-Görüşmelerde neler konuşuldu?

Bu işten atma olayı üzerine sendikacı arkadaşlarımızı çağırdık görüşsünler diye, iş yavaşlatılmış bir yandan. Kahvaltı servisi bitsin öyle görüşelim diye geri dönüş yapılıyor. Arkadaşlar çıktı dışarı, anlattılar durum böyle. Görüşebilirler de görüşmeyebilirler de, devam edelim, net bir cevap alabilmiş değiliz dedik.

10.30'da kahvaltı bitiyor, 10.40'da çağırıyorlar. Sendikalı arkadaşlarımız ve bir de hukukçu arkadaşımız içeri giriyor. Genel Müdür, genel müdür yardımcısı ve insan kaynakları ile görüşmeye.

İşten atılmalar sendikal değildir denilip başka gerekçeler olduğu söyleniyor. Sendikacılar bunu, biz bilmeyiz çalışan işçi arkadaşlarımız bilir diye cevap veriyorlar. Şimdiye kadar hiçbir şekilde departman amiri olmayan kimseyi muhatap almamış insanlar direnişe katılan bütün işçileri muhatap alarak toplantı yapmak zorunda kaldılar. Biz de sendikaya razıyız, sendika gelsin, buraya tüm personelleri toplayın sendikayi anlatın, üye olsunlar. Bizim muhatabımız tek olsun herkesle uğraşmak yerine sendikayla uğraşalım, diyorlar.

-Atılan işçiler konusunda neler yaşandı?

Atılan işçileri sorduğumuzda, atılan kimseyi almam tavrındaydılar. Şimdi pazarlık haline getirebildik konuyu.

Burada şu konuyu belirttik. Ahlaki olarak yanlış şeyler yapan kişileri biz aramızda barındırmayız. Kadın arkadaşa tacizde bulunan kişinin daha önce de atılması için uğraştık. Uyuşturucu kullananı barındırmayız. Hırsızlık yapanı atarız. Sizden önce biz yaparız. Biz kimsenin ekmeği ile oynamayız tam tersine insanları işe kazandırma, insanlara hayatlarını kazandırma yolunu açma yönünden bakıyoruz. 

Müdür kadrosunun mesaisi bittikten sonra işten atılmalar başladı, saat 17.00'den sonra. Atılan kişileri geri almayıp sendikayı kabul edecekler, bize aktarılan şimdilik bu.

Direnişe katılanların işten atılmamasının güvencesi için imza atılmasını istiyoruz. İşten atılan arkadaşların rızası söz konusudur. Burada üyemiz olmadan direnişe geçen bir bölüm var. Onlar için de güvence istiyoruz.

-Dora işçileri olarak son toplantınızda neler konuştunuz?

Bunun için bütün bölümlerdeki arkadaşları topladık salona. Kararı hepimiz almalıyız. Sendika ona göre tavır alacak. Sendika bizim söyleyeceklerimiz dışında tavır almayacak. Bir, işten atılan arkadaşlar geri dönmeyi istiyorlar mı? İkincisi, biz bu işi yapalım mı? Yaparsak uzun süreli yapacağız bunu göze alacağız kısa süreli olmayacak. Şu anda gücünüzün ne olduğunu gördük, karşı taraftaki insanları da gördünüz. Bunu göz önüne alarak karar almalıyız dedik ve işçi arkadaşlar alınana kadar mücadeleyi sürdürme kararı aldık.