Zeytinoğlu işçileri hakları için mücadele etmeye devam ediyor!

Eskişehir'de Zeytinoğlu Holding'e bağlı Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makine işçileri, perşembe günü İstanbul'da bulunan TMSF binası önünde eylem yaptı.

TMSF ve Zeytinoğlu Holding hak gaspı planının ortaklarıdır!

2009 yılında Entil, Hapalki ve Tarkon Makine fabrikalarına el koyan TMSF (Tasarruf Mevduatı Sigortalar Fonu) geçtiğimiz yıl Haziran ayında bu fabrikaları büyük bir borçla Zeytinoğlu Holding’e tekrar devretmişti. Borçlarını gerekçe göstererek Eylül ayı itibariyle tüm fabrikalarında üretimi tamamen durduran Zeytinoğlu Holding, aynı zamanda 400 işçiye de 4 aydır ücretlerini ödemiyor. Fabrikaların işçileri ise bu durum karşısında çözüm arıyor. Zeytinoğlu Holding topu TMSF'ye atarak borcu devlete yükleyip kendisini aklamak istiyor, devlet de işçi alacaklarının bankalara ve devlete ödenmesi gereken borçlardan sonra geleceğine dayanarak yükü işçilerin sırtına bindirmeye çalışıyor. Yani devlet bünyesinde borçlandırılmış fabrikalar, işçilerin ücretlerini fabrikaları özelleştirerek gasp ediyor. Zeytinoğlu Holding de bu planın ortağı oluyor!

Çözüm Zeytinoğlu Holding'i kurtarmak değil, işçilerin denetiminde tekrar kamulaştırmak!

İşçileri mağdur eden Entil, Hapalki ve Tarkon'un borçlandırılması değildir. İşçilerin denetiminde defterler açılmalı, kamu kaynakları işçilerin emekçilerin yararına kullanılmalıdır. Mağduriyetin esas sebebi fabrikaların satılması ile işçi ücretlerinin konkordato kurallarınca gasp edilmesinin önünü açmaktır. Aksi halde devlet kasasından bir özel şirketin borcunun kapatılması, borcu emekçi halkın sırtına yüklemek demektir. İşçi sınıfının çıkarları için Zeytinoğlu fabrikaları işçilerin denetiminde tekrar kamulaştırılmalı, devletin kasasından özel sektöre tek bir kuruş çıkmamalıdır. Krizin bedelini emekçi halk değil, halkı sömürerek zenginleşen patronlar ödemelidir!