Trelleborg işçisi patronun dayatmalarına karşı grev dedi

Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Fransa-İsveç sermayeli Trelleborg fabrikasında Petrol-İş üyesi işçiler greve çıktılar. Toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanması tamamen Trelleborg patronunun tutumundan kaynaklanıyor. Patron tarafı, işçilerin haklı taleplerini kabul etmediği gibi bazı kazanılmış haklarını da geriye götürmeye çalışıyor. Endüstride ve benzin istasyonlarında kullanılan kauçuk içerikli basınç hortumlar üreten bu firma satışının yüzde 90’lık büyük bir çoğunluğunu Avrupa ve Amerika’ya yapıyor. İşçisine Türk Lirası ile ödeme yapan yurtdışına Avro ve Dolarla satış yapan bu firma, başka ihracatçı firmalar gibi geçtiğimiz dönemde kur artışı dolayısıyla yaşanan krizden zararlı değil kârlı çıkmış durumda. İşçiler ise bugün koşullarını iyileştirmekten daha çok kayıplarını gidermenin çabası içindeler.

Trelleborg’da işçilerin ortalama kıdemi 13,5 yıl olduğu halde saat ücretlerinin ortalaması sadece 15 TL. Yüzde 25’lere varan enflasyon oranlarını gördüğümüz ve işçi ücretlerinin tamamen eridiği bir dönemin ardından Petrol-İş sendikası ücret zammı talebini yüzde 37,5’e kadar geri çekti ancak patron tarafının verdiği son teklif yüzde 23 oldu. Dahası patron, önceki sözleşmelerde kazanılmış olan sağlık haklarını geriye götürmeye çalıştı. Tüm bu dayatmalara boyun eğmeyen işçiler ise 10 Aralık itibariyle greve çıktılar ve fabrikanın önünde coşkulu ve kararlı bir şekilde grevlerini sürdürüyorlar. Görüştüğümüz işçiler bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini ve mutlaka kazanacaklarını söylüyorlar. Elbette ki dayanışma ve destek de çok önemli. Trelleborg işçileri sadece kendi hakları için greve çıkmadı. Pek çok fabrikada patronlar kriz bahanesi ile işçileri karın tokluğuna çalışmaya zorluyor, sendikalı olanlarda bile kazanılmış hakları tırpanlamak için saldırgan bir tutum izliyor. Bu hal ve şartlar altında Trelleborg’da olduğu gibi “grev” diyen ve hakları için mücadeleyi seçenlerin zaferi tüm işçi sınıfının kazanımı olacaktır.

Bizler de Devrimci İşçi Partisi ve Gerçek gazetesi olarak Trelleborg işçilerinin yanındayız ve tüm emekçi halkımızı bu greve sahip çıkmaya, işçilerin seslerine seslerini katmaya çağırıyoruz.