Soma maden işçilerinin mücadeleleri sonuç verdi: Tazminatlar ödenmeye başlandı

Yaklaşık 2 yıllık bir mücadelenin sonucunda Soma maden işçilerinin kıdem, ihbar tazminatları ve ödenmeyen diğer alacakları ödenmeye başladı. 301 madencinin katledildiği 2014 Soma maden katliamından sonra Soma Kömürleri A.Ş.’de çalışan yaklaşık 4.000 madenci, hiçbir hakları verilmeden tek mesajla işten çıkarılmıştı. İşten çıkarıldıkları günden bu yana tazminatları ödenmeyen ve türlü bahanelerle oyalanan maden işçileri, Bağımsız Maden-İş sendikası öncülüğünde 2 senedir tazminatlarını alabilmenin mücadelesini verdi. Bu mücadelenin sonucunda, geçtiğimiz sene yalnızca katliamın yaşandığı Eynez maden ocağında çalışan madencilere ödemeleri yapılmıştı.

Fakat Soma Kömür İşletmeleri'ne bağlı Atabacası, Işıklar ve Geventepe maden ocaklarında çalışan madencilerin tazminatları TKİ (Türkiye Kömür İşletmeleri) ve maden patronları tarafından iç edilmeye devam etti. Buna karşılık madenciler Ankara yollarına düştü, baskılara ve engellemelere rağmen mücadelelerini sürdürdü. Madencilerin bu kararlı mücadelesi sonuç getirdi ve 23 Temmuz 2020’de rödovanslı sahalarda çalışan maden işçilerinin tazminat ödemelerinin yapılmasını içeren yasa mecliste kabul edildi. Geçtiğimiz günlerde ise yasal düzenlemeye istinaden tazminat ödemeleri başladı. 2.391 maden işçisinin tazminatları ve diğer alacakları hesaplarına yatırıldı. Kalan 1.300’e yakın madencinin tazminatları ise yapılan itirazlar sonucu yeniden hesaplandıktan sonra ödenecek.

Hak verilmez alınır

Somalı maden işçileri, 2 senedir bilfiil sürdürdükleri mücadele ve kararlı duruşları ile tazminat haklarını kazandı. Bu kazanım Uyar Madencilik işçilerinin ve Ermenekli madencilerin haklarını alabilmesi için örnek bir mücadele oldu. Aynı zamanda madencilerin bu kazanımı, rödavans sistemi ile çalışan, maden patronlarının insafına terk edilmiş, denetlemeden yoksun maden sahalarında gerçekleşen tüm haksızlıklara karşı tek çıkış yolunun mücadele olduğunu tüm maden işçilerine bir kez daha göstermiş oldu.