Sevda yoldaşın ardından anısıyla geçen koca bir yıl!

Gerçek gazetesinin elinizde tuttuğunuz sayısının kapağında, kırmızı harflerle "Sevda ablanın gazetesidir" yazıyor. Çünkü Çorlu'da birçok genç işçi Gerçek'i Sevda ablanın gazetesi olarak tanıdı, onun sayesinde okudu, "Fabrikalardan Haberler" sayfasına onun aracılığıyla yazılar yazdı. İlk kez geçtiğimiz sene Gerçek gazetesinin Kasım sayısının kapağına yazmıştık bu ibareyi. Sevda Alyakut yoldaşımız, yakalandığı amansız kanser hastalığı sonucu 25 Ekim'de hayatını kaybettikten sonra. Üzerinden tam bir yıl geçti. Sevda yoldaşımız olmadan, ama onun anısıyla dolu koca bir yıl!

"Kapitalizme ve erkek egemenliğine karşı emekçi kadınlar en öne!" şiarının vücut bulmuş haliydi Sevda yoldaş. Çok genç yaşlarından beri havasını soluduğu, belki de bu yüzden bu amansız hastalığa yakalandığı fabrikaların havasını değiştirmişti. Yeşil Kundura direnişinin öncüsü olmuş, daha sonra çalıştığı Silver Boya'da hangi işçinin derdi olsa yanına geldiği ve onları mücadeleye kazanmaya çalışan bir işçi olarak öne çıkmıştı. İşçi sınıfı mücadeleleri içinde yoğrulduktan sonra DİP ile tanıştığında, işçilerin sömürü düzenine son vermek için devrimci bir sınıf partisinde örgütlenmesi gerektiğini hızla kavradı. Taşın altına elini koymadan duramayacağına karar verdi, Çorlu'da DİP'in inşasına dört elle sarıldı. "Kapitalist düzen kirli ev gibidir, dağıtmadan temizleyemezsin" diyordu. O kirli evi dağıtacak bir araçtı partisi onun için.

Cenazesinin ardından ailesinin, işçi arkadaşlarının, yoldaşlarının, dostlarının bir araya geldiği DİP bürosunun her bir köşesinde onun emeği vardı. Büronun tutulduğu an, büronun boş salonunun ortasında sevinçten neredeyse dans ediyordu. İşçilerin evi olmasını hayal ediyordu o büronun. Onun ardından geçen bir yıl içinde bazen onun anısına, bazen istibdada karşı emekçilerin mücadelesinin nasıl yükseltileceğini tartışmak için, bazen kıdem tazminatı hakkının nasıl savunulacağını konuşmak için işçi kahvaltıları, Öncü İşçi toplantıları düzenlendi o salonda. Çayın yanında atıştırmalık yiyecek bir şeyler oldu o büroda her zaman. "Kuru kuru çay içirmeyin kimseye" sözü unutulmadı hiç.

Sevda yoldaş sadece DİP'in onu yakından ya da uzaktan tanıyan militanları üzerinde değil, Çorlu'da onu tanıyan tüm işçiler ve emekçi kadınlar üzerinde öyle izler bırakmış ki, bu yıl Çorlu’da 8 Mart mitinginde bir anda hep bir ağızdan "Sevda Alyakut ölümsüzdür" sloganları yükseldi. Tam 8 Mart'ta, Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde kadınlar Sevda yoldaşımızı mezarı başında anmak için bir araya geldi. Sevda yoldaş, ölümünün ardından Çorlu'da, kadınların, işçilerin mücadelesinde işte böyle yaşamaya devam etti bu bir yıl içinde.

Sevda yoldaş, DİP'in Çorlu'da işçi sınıfı içine çok sağlam ve geniş bir şekilde nüfuz etmesini hayal ediyor, bunun için çabalıyordu. Onun anısını gerçekten yaşatmak, ancak ondan devraldığımız mirası sürdürmekle, onun yarım bırakmak zorunda kaldığı görevleri tamamlamakla mümkün olacaktır. Devrimci İşçi Partisi bugün olduğu gibi yarın da onun örnek davranışları, kişiliği, kararlılığı ile harmanladığı mücadelesinin yolunda yürüyecek, DİP'i adım adım inşa edecektir.

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ekim 2017 tarihli 97. sayısında yayınlanmıştır.