PTT-Sen direnişçileri yetki davasını kazandı

PTT-Sen direnişçileri yetki davasını kazandı

PTT’ye bağlı çalışan taşeron işçiler daha iyi şartlarda ve ücretlerde çalışmak için 2019 yılında kendi sendikalarını kurarak mücadeleye atılmışlardı. Kısa sürede yetkiyi alacak sayıya ulaşan PTT-Sen’e üye işçiler, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde toplu sözleşme gerçekleştirmiş fakat Ege bölgesindeki taşeron şirket Park Konak A.Ş. tarafından baskı ve tehditlerle sendikal haklarından mahrum bırakılmıştı. İstanbul’da ise sendikaya üye olan işçiler, patronların sıklıkla başvurduğu, İş Kanunu madde 25/2 (KOD 29) bahane edilerek işten çıkarılmıştı. Buna karşılık PTT-Sen’e üye işçiler yaklaşık 3 aydır İstanbul ve İzmir’de PTT binalarının önünde direnişe geçmişti.

Direniş sürerken Ege bölgesindeki taşeron şirket Park Konak A.Ş., yetki tespitine itiraz etmiş, işçileri ise Öz Haber-İş sendikasına zorla üye yapmaya başlamıştı. İlk derece mahkemesinde görülen yetki davasını kaybeden Park Konak A.Ş., süreci uzatmak ve taşeron işçilerin sendikal hakkını gasp etmek için kararı bir üst mahkeme olan istinaf mahkemesine taşımıştı. İşten çıkarılan tüm işçilerin işe iade edilmesi, sendikaya üye olan işçilere yönelik baskı ve tehditlerin son bulması talepleriyle mücadelelerini sürdüren işçiler, direnişlerinin 75. gününde patronun istinaf mahkemesine yaptığı başvurunun reddedildiğini ve davayı kazandıklarını duyurdu. Direnişin ve mücadelenin sonuçlarını almaya başlayan işçiler, işe iade edilene ve iş yerinde toplu sözleşme yapana kadar direnişi sürdüreceklerini ifade ediyor.

Sendikaya üye olmanın anayasal hak olduğunu direnişiyle gösteren ve bunu hukuken de kanıtlamış olan İzmir’den PTT-SEN direnişçileri, içeride baskılara ve tehditlere maruz kalan çalışma arkadaşlarına da direniş yerinden seslendi. Direnişçiler, çalışma arkadaşlarını sendikalarına sahip çıkmaya davet etti. Haklarının gasp edilmemesi, herhangi bir kayıp yaşamamaları için sendikadan istifa etmemeye, istifa edenleri ise tekrar üye olmaya çağırdılar.