Megam Tekstil işçisi her türlü baskıya rağmen sendikalaşma hakkına sahip çıkıyor

Megam Tekstil işçisi her türlü baskıya rağmen sendikalaşma hakkına sahip çıkıyor

Tekirdağ Ergene’de bulunan Dilmenler Makine ve Tekstil şirketine ait Megam Tekstil’de çalışan işçiler, kötü çalışma koşulları ve düşük maaşlar nedeniyle DİSK Tekstil Sendikası'nda örgütlenmeye başladı. Sendikanın yeterli çoğunlukla yetkiye hak kazanması karşısında, patron yetkiye itiraz etti ve işçiler üzerinde baskı kurmaya başladı.

Megam patronunun ilk hamlesi, sendikalaşmaya öncülük eden 11 işçiyi işten çıkarmak oldu, ancak işçilerin kararlı duruşu ile aynı gün işe geri almak zorunda kaldı. DİSK Tekstil sendikası, her gün vardiya giriş çıkışlarında, fabrika kapısının önünde patronun baskısına karşı eylemlere başladı. Megam patronu ise işini şansa bırakmamak için baskı, tehdit ve rüşvetle örgütlülüğü kırmaya çalışıyor. Şubat ayının sonunda fabrika yönetimi sendikaya üye olanların zam alamayacağını, fabrika içinde rahat bırakılmayacaklarını, sendika gelirse patronun fabrikayı kapatacağını ve herkesin işsiz kalacağını söyledi. Bunun üzerine işçiler, patronun anayasal bir hak olan sendika hakkını baskı ve tehdit yoluyla engellemeye çalıştığı gerekçesi ise savcılığa suç duyurusunda bulundu. Fabrika yönetimi daha önce, fabrikanın bakım bölümünü kapatacağını, oradaki işçileri de aynı gruptaki Dilmenler Makine’ye geçireceğini söylemişti. İşçiler bunun, sendikalaşmanın engellenmesine yönelik bir hamle olduğunu düşünerek reddetmişti. Suç duyurusunun ardından ise fabrikada bakım bölümünün kapatıldığı söylenerek yedi öncü işçi işten çıkarıldı.

Patronun işten çıkarma saldırısı karşısında, Megam Tekstil işçileri kapı önünde yaptıkları eylemleri bir direnişe çevirdi. Bir yandan yetki başvurusunun sonucunu bekliyor, baskılara karşı yasal alanda mücadele ediyor ama asıl belirleyici olanın, içeride örgütlenmeyi sağlamlaştırmak, tüm baskılara karşı kararlı bir şekilde sendikaya sahip çıkmak olduğunu biliyor.