Karaman Döhler fabrikasında sendikal mücadele kazanacak, istibdad ve patronlar yenilecek!

Karaman Döhler fabrikasında sendikal mücadele kazanacak, istibdad ve patronlar yenilecek!

Karaman’da kurulu Alman Döhler Gıda fabrikasında çalışan işçiler, yıllar süren mücadele sonucunda anayasal haklarını kullanıp Tekgıda-İş sendikasında örgütlendiler. Patronun sendikal yetkiye itirazları ve mahkeme sürecini uzatma çabalarıyla uzadıkça uzayan ihtilaf sendika lehine sonuçlandı.

Patronun buna cevabı ise sendikalaşma çabalarında her zaman başvurdukları İş Kanunu 25/2 maddesiyle 12 işçiyi tazminatsız olarak işten atmak oldu. İşçiler anayasal hakları için direniş başlatacaklarını söyleyip harekete geçince, fabrika yönetimi tazminatları ödemeyi teklif ederek sendikalaşmanın ve mücadelenin önünü kesmeye çalıştı. İşçilerin bir kısmı ekonomik sıkıntılar sebebiyle tazminatı kabul etse de kabul etmeyenler sendikal mücadeleye başladı.

Bir tarafta tüm yasal hakları ayaklar altına alan, pandemi yasaklarını bile umursamayan kanun tanımaz Alman Döhler, bir tarafta anayasal hakları olan sendika seçme ve örgütlenme hakkını savunan işçiler olunca polis saldırısı çok geçmeden geldi. Polis hızla patronların ve fabrika yönetiminin yanındaki yerini aldı, işçilerin eylem yapmasını engellemeye, görüntü almalarına müdahale etmeye ve haklarını aradıkları için Kabahatler Kanunu’nu bahane ederek ceza kesmeye koyuldu. Tekgıda-İş sendikasında örgütlenen işçiler ise saldırılara geçit vermiyor, istibdada, pandemiye ve kanun tanımaz patronlara karşı mücadelelerine devam ediyor. Ekmek ve hürriyet mücadelesinin bir olduğunu gösteren işçiler kazanacak, Döhler’e sendika girecek.

Bu yazı Gerçek gazetesinin Şubat 2021 tarihli 137. sayısında yayınlanmıştır.