İzmir’de metro ve tramvay işçileri greve çıkıyor!

Demiryol-İş Sendikası’nda örgütlü metro ve tramvay işçilerini kapsayan toplu sözleşme görüşmeleri 20 Nisan’da başlamıştı. Temmuz ayında görüşmelerin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından başlayan arabulucu sürecinde de bir sonuç alınamadı ve 28 Eylül tarihinde grev kararı alındı.

1 Ekim Cuma günü İzmir Metro A.Ş. önünde yapılan eylemle grev ilan edildi ve tüm işyerlerine grev ilanı asıldı. 627 metro ve tramvay işçisini ilgilendiren sözleşme görüşmelerinde işçiler özellikle İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı diğer şirketlerde çalışan belediye işçilerinin elde ettikleri hakları talep etti. Yıllardır asgari ücrete mahkûm bırakılan işçiler “eşit işe eşit ücret” sloganlarıyla mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini bu eylemde bir kez daha gösterdi. Açıklamada Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral yasal olarak 26 Ekim tarihine kadar greve başlayabileceklerini ve grev tarihinin daha sonra ilan edileceğini belirtti.

Toplu sözleşme görüşmelerinde patron tarafını İzmir Metro A.Ş. adına Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) temsil ediyor. Sözleşme görüşmelerine 3 yıllık sözleşme teklifiyle gelen bu patron sendikası, metro ve tramvay işçilerinin kırmızı çizgi çekmesiyle bu teklifinden vazgeçmek zorunda kalsa da işçilere yine açlık sınırında ücretleri reva görüyor. İşçiler grev ilanı asılırken giydikleri önlüklerle İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’e de bir mesaj yolladı. Soyer’in yakın geçmişte attığı; yoksulluk sınırının 9.332 TL olduğunu belirttiği ve “emek mücadelesinde emekçilerle omuz omuza olmayı sürdüreceğiz” dediği tiviti önlüklerine bastıran işçiler Soyer’in ikiyüzlülüğünü böylece teşhir etmiş oldu.

Biz Devrimci İşçi Partisi olarak metro ve tramvay işçilerinin tüm taleplerini sahipleniyoruz ve başarıya ulaşana dek, Soyer’inki gibi sahte değil, gerçekten omuz omuza mücadele vereceğimizi bir kez daha tekrarlıyoruz.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ekim 2021 tarihli 145. sayısında yayınlanmıştır.