Devrimci İşçi Partisi 1 Mayıs'ta alanlardaydı!

Devrimci İşçi Partisi, Ankara, Antep, Adana, İstanbul, İzmir ve Antalya'da 1 Mayıs alanlarındaydı. "İşçi sınıfı siyasete, partiye, devrime" ana şiarıyla 1 Mayıs'a hazırlanan Devrimci İşçi Partisi kortejlerinde, farklı sektörlerden öncü işçiler göze çarptı. 1 Mayıs alanlarında işçi bültenlerinin dağtımı yapıldı. DİP, 1 Mayıs'tan aldığı güçle daha fazla öncü işçiyi devrimci saflara katma mücadelesine devam edecek.

İstanbul 1 Mayıs'ı: Taksim'in Tahrir olmaması için polis terörü!

İstanbul, sermayenin işçi sınıfına saldırısının polis teröründe cisimleştiği bir 1 Mayıs yaşadı.

Sabahın erken saatlerinde Beşiktaş’ta toplanan Devrimci İşçi Partililer “Taksim Tahrir Olacak”, pankartını açarak diğer sosyalist gruplarla birlikte 1 Mayıs Taksim yasağının karşısına dikildi. Gaz bombalarına ve TOMA’ların sıktığı tazyikli sulara “Taksim Tahrir olacak, İşçiler kazanacak”, “işçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “zafere kadar sürekli devrim”, “Kürtlerle barış, ABD’yle, emperyalizmle, AKP’yle, sermayeyle savaş”, “yaşasın 1 Mayıs-biji 1 gulan” sloganlarıyla cevap verildi. Bir yoldaşımızın başına gaz bombası isabet etti. Hastaneye kaldırılan yoldaşımızın başına dikiş atıldı.

Beşiktaş iskelede toplanması izin verilen Türk-İş üyesi sendikalar meydana ulaşmaya çalıştı. Deri-İş ve Hava-İş ise Barbaros Bulvarı üzerinde eyleme katıldılar. İskele meydanına ulaşmaya çalışan gruplara müdahale edilmesine sessiz kalan Türk-İş bürokratlarının bu tutumu başta TÜMTİS üyesi işçiler olmak üzere birçok işçinin tepkisine neden oldu. Ardından İskele meydanında Türk-İş bürokratları basın açıklaması yaparak 1 Mayıs’tan ayrıldılar.

Beşiktaş’ta toplanmaya çalışan gruplardan KESK de zaman zaman polisin gazlı sulu saldırılarına maruz kaldı. Beşiktaş içindeki gruplarla da birleşmeye çalışan KESK, Beşiktaş Meydanı’nda bir açıklama yaptı. Açıklama bittikten sonra CHP’nin kitlenin dağılması yönündeki anonslarına eşlik eden polis saldırısıyla KESK kitlesi de dağıtıldı.

DİSK, 1 Mayıs için Şişli’de toplandı. Saat 9:30 sıralarında sağanak şeklinde gaz bombaları kitlenin üzerine yağmaya başladı. Çekilmek zorunda kalan kitle DİSK binasına girmeye çalıştı fakat binanın giriş çıkışı da gaz bombası sağanağı altındaydı. İlk saldırıda başına gaz bombası isabet eden Enerji-Sen başkanı yaralandı. Binaya girebilenler de gazdan nasiplenmeye devam ettiler çünkü bombalar girişe de atılmaya devam etti. Bu arada bina dışında kalan gruplara yönelik gaz ve tazyikli su müdahalesi devam etti.

Devrimci İşçi Partisi başından beri 1 Mayıs’ta devletin Taksim yasağının arka planında Taksim’in Tahrir olmasının engellenmesi olduğunu söyledi. Günün sonunda haber bültenlerinde Faruk Çelik boy gösteriyor, inşaat gerekçesinin hikâye olduğunu resmen kendi ağzıyla söylüyordu. Faruk Çelik, belediye başkanlarının, valilerin başbakandan talimat aldığını bundan sonra İstanbul’da ve başka illerde de şehir merkezinin dışındaki alanlara izin vereceklerini açıkladı. Ama işçiler, emekçiler 1 Mayıs’ı nerede kutlayacaklarına bugün olduğu gibi bundan sonra da kendileri karar vereceklerdir. 

Taksim Tahrir olacak, işçiler kazanacak!

İzmir'de 1 Mayıs coşkusu

Birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs uluslararası işçi bayramı İzmir'de onbinlerce işçinin katılımıyla kutlandı.

Sabahın erken saatlerinde Devrimci İşçi Partisi militanları, 1 Mayıs alanı güzergahındaki bilboardlara afiş çalışmalarını tamamlandıktan sonra saat 10.00'da Konak'taki Eski Sümerbank önünde yürüyüş için yerlerini aldılar. Bu noktada DİP militanları, yürüyüş için beklerken görsel ve sesli propagandayla DİP'in Kürt sorunu ve AKP dizaynı ekonomik anayasa konusundaki devrimci marksist tutumunu kitlelere aktardılar. Suriye konusundaki çözümün Sosyalist Ortadoğu Federasyonunu olduğunu dile getiren DİP kortejinden Kürtçe, Türkçe, Ermenice, Arapça, Lazca, Arapça, İspanyolca ve İtalyanca şarkılar yükseldi. İşçi sınıfının kendi sözünü sadece ulusal sınırlarda değil, uluslararası alanda da söylemesi gerektiğini ve bir enternasyonalinin de olmasının elzem olduğunu belirten DİP militanları havanın sıcak olmasına rağmen kortej disiplinini bozmadan eylem alanındaki yerlerini aldılar.

Yürüyüşte dev "İşçiler, siyasete, partiye, devrime!" pankartı arkasında yürüyen DİP İzmir İl Örgütü, Marx, Engels, Lenin ve Trotskiy'in pankartlarını da taşıdılar. Geçtiğimiz hafta kaybettiğimiz Nail Satlıgan ve 2009'da kaybettiğimiz Ali Dehri yoldaşın pankartları da kortejde taşındı.

Sendika yöneticilerinin yaptığı konuşmalarda özellikle İstanbul'daki 1 Mayıs alanı olan Taksim'e  sendikaların ve siyasi partilerin devletin güvenlik güçlerince engellenerek sokulmaması eleştirildi. Bu durum İzmir'de onbinlerce emekçi tarafından protesto edildi. Konuşmaların ardından Suavi coşkulu bir konser vererek tüm kitleyi canlandırdı ve "yaşasın halkların kardeşliği" şiarını ortak slogan olarak tüm kitleye attırdı.

Gaziantepli işçilerden 1 Mayıs coşkusu

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs, Gaziantep’te DİSK ve Türk-İş tarafından organize edilen bir mitingle kutlandı. Sendikaların yoğun katılım gerçekleştirdiği mitinge çok sayıda siyasi parti ve kitle örgütü de katıldı. Ayrıca Gaziantep Üniversitesi öğrencileri de ayrı bir kortejle 1 Mayıs alanına geldiler.

Kırkayak Parkında toplanan gruplar buradan İstasyon meydanına kadar yürüyüş yaptılar. Devrimci İşçi Partisi de Gaziantep’te ilk kez 1 Mayıs’a katıldı. Bu heyecanla bayraklarıyla Gaziantep’te işçi sınıfının yanında olduğunu gösteren DİP militanları alanda işçilere işçi bültenlerini dağıttı. Özellikle Tekstil İşçisinin Sesi bültenleri, Gaziantep’te tekstil sektöründe önemli sayıda işçinin bulunduğundan dolayı ilgi çekti.

Emekçiler Sıhhiye meydanını doldurdu

Ankara’da emekçiler, 1 Mayıs mitingini, bu sene de Gar’dan Sıhhiye’ye yapılan yürüyüş ve meydanda düzenlenen miting sırasında birlikten gelen güçleriyle taleplerini haykırarak gerçekleştirdiler. 11.00’de Gar’ın önünde kurulmaya başlayan uzun kortejde Türk-İş, DİSK ve KESK üyesi sendikalar, TMMOB, TTB, yerel dernekler ve siyasi partiler ile sol örgütler yerlerini aldılar.

Bu yıl kürsü konuşmaları geçtiğimiz yıllardaki gibi mikrofonu eline alanın yarım saat cansız bir şekilde konuşması şeklinde gerçekleşmedi. İşçilerin, emekçilerin özlemleri kısa ve öz konuşmalarla dile getirildi. KESK, DİSK ve Türk-İş temsilcileri 13.30’da başlayan mitingde yaklaşık on beş bin emekçiye ve coşkularıyla 1 Mayıs’a hayat veren gençlere hitap ettiler.

Kürsü konuşmalarında işçi sınıfının taşeron cehennemine dönen ülkede savaşın acı yükünü sırtladığı ama artık barış ve çözüm istediği vurgulandı. Barış ve çözüm isteğinin AKP’nin başkanlık sistemi hayallerine malzeme yapılmaması için mücadele çağrısı yapıldı. Emek ve demokrasi güçlerinin bağımsız bir inisiyatif koymasının gerekliliği dillendirildi. Emekçiler, örgütsüz ve güvencesiz çalışma uygulamalarına var güçle karşı koymaya davet edildi. Muhalefetin ve sol güçlerin baskı yoluyla kıstırılsalar da seslerini kısmayacaklarının altı çizildi. Emekçilerin, Türkiye’nin bölgede emperyalist saldırganlığın koçbaşı olmasına izin vermeyeceği haykırıldı.

Devrimci İşçi Partisi de yürüyüşte “İşçiler Siyasete, Partiye, Devrime” pankartıyla yerini aldı. Yürüyüş boyunca kortejde "başkanlık sistemine, ekonomik anayasaya, petrol kavgasına, Kürt sorununda oyalamaya ve tasfiye girişimlerine geçit yok" sloganı atıldı. İşçiler masaya yumruğunu vurmaya çağrıldı, gençlik ayağa kalkmaya ve geleceğini çalanlardan hesap sormaya davet edildi. Taksim direnişi “Taksim Tahrir olacak, emekçiler kazanacak” sloganıyla selamlandı. Tunus, Mısır, Yunanistan, İspanya, Kıbrıs, Kürdistan ve Türkiye emekçilerinin ve gençliğinin mücadelesine, kısacası sosyalist dünya devrimine dair sloganların atıldığı anlar aynı zamanda sesin en gür çıktığı, devrimci kıvılcımın parladığı anlardı.

DİP korteji Roboski’den Dersim’e, Sivas’tan Maraş’a, 1 Mayıs 77’den 12 Eylül’e katillerden hesabı ancak emekçilerin soracağını emperyalistlerden, patronlardan ve onların partilerinden kimseye hayır gelmeyeceğini haykırdı.

Mitingin sonunda ise Halkevleri Çocuk Korosu ve Niyazi Koyuncu sahne aldılar.

Antalya'da 1 Mayıs

Antalya'da 1 Mayıs kutlamaları coşkulu ve renkli geçti. Saat 12:00'den itibaren, sendikalar, sol örgütler ve dernekler, 1 Mayıs yürüyüşünün başlayacağı Aydın Kanza Parkı'nda toplanmaya başladılar. Devrimci İşçi Partisi korteji de her sene oldu gibi Aydın Kanza Parkı'nda toplandı. Sendikaların ve derneklerin, partilerin en öne geçmesi beklendikten sonra 1 Mayıs programı başladı. Gecikmeli olarak başlayan yürüyüş Konyaaltı Atatürk Parkı'nda mitingle sona erdi.

Antalya’daki 1 Mayıs yürüyüşüne sırasıyla DİSK, KESK, TMMOB, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, Demokratik Haklar Federasyonu, Halkevleri, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Devrimci İşçi Partisi ve Halkların Demokratik Kongresi bileşenleri katıldı. Bunun yanında Akdeniz Üniversitesi Sinema Topluluğu, Akdeniz Üniversitesi Felsefe Topluluğu, 350 Bisiklet Ekibi, Beşiktaş Çarşı da katıldı. Düzen partilerinde ude CHP 1 Mayıs'a katıldı.

1 Mayıs yürüyüşü saat 14:00’te Atatürk Parkına doğru yürüyüşle başladı. Devrimci İşçi Partisi “İşçiler siyasete, partiye, devrime” pankartı ile katılırken, Devrimci İşçi Partisi’nin öncülüğünü yaptığı "Turizm İşçisinin Sesi Bülteni" çevresinden turizm işçileri de “Bütün otellerin işçileri birleşin” pankartı ile 1 Mayıs’a katıldılar. Yürüyüş boyunca Devrimci İşçi Partisi kortejinden “yaşasın 1 Mayıs”, biji yek gulan”, “yaşasın devrim ve sosyalizm”, “yaşasın sosyalist dünya devrimi”, “zafere kadar sürekli devrim”, “eşitlik, kardeşlik Kürt ulusuna özgürlük”, “Kürtlerle barış/ABD’yle, siyonizmle, emperyalizmle, sermayeyle savaş”, “emperyalizme, faşizme, kapitalizme, AKP’ye, MHP’ye, CHP’ye geçit yok” sloganları atıldı.

Yürüyüş Atatürk Parkı’nda sona ererken, HDK bileşenlerinin alana girdiği sırada CHP kortejinden provakasyon amaçlı sloganlar atıldı. Atılan sloganın ardından CHP kortejinden yurtsever gençliğin kortejine su şişeleri atılmaya başlamasıyla beraber, yurtsever gençlik ve Devrimci İşçi Partisi militanları tarafından karşılık verildi. Verilen karşılıktan sonra CHP’liler adeta kaçarak alandan uzaklaştılar. Bu sırada polis tarafından arama noktasında SDP kortejine bir saldırı gerçekleştirildi ve 3 SDP’li gözaltına alındı. Gözaltılardan sonra SDP ve SYKP’nin 1 Mayıs alanına girişi engellendi. Alana girişin engellendiğini öğrenenen devrimciler, SDP ve SYKP'ye destek olmak için barikatın alan tarafına doğru yöneldiler. Ardından SDP ve SYKP alana alındı. Bütün örgütler 1 Mayıs alanına döndükten sonra marşlar ve şarkılarla 1 Mayıs sona erdi.

 

DİP Adana örgütü 1 Mayıs’ta alanlardaydı: “Başkanlık sistemine, ekonomik anayasaya, petrol savaşına, tasfiyeye geçit yok!”

Adana’daki 1 Mayıs kutlamaların yoğun sıcak (zaman zaman 40 dereceye varan) ve güneşli hava damgasını vurdu. O kadar ki, alanda 3 kişinin bayılması üzerine sağlık ekipleri müdahale etmek zorunda kaldı. Bu olumsuzluğunun sorumlusu kuşkusuz havanın kendisi değil, havanın sıcak olacağı öngörüsü ile yürüyüş ve mitingin daha ileri saatlerde yapılmasına ilişkin tertip komitesinin yaptığı başvurunun valilik tarafından ısrarla reddedilmiş olması idi.

Saat 12’de Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde toplanmaya başlayan sendikalar, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri ve sosyalist dergi çevreleri 13’den itibaren İstasyon Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş ve miting sırasında sık sık “Her Yer Taksim Her Yer 1 Mayıs”,  “Yaşasın 1 Mayıs İşçi Bayramı”, “Biji Yek Gulan”, “Yaşasın Halkların Kardeşliği” sloganları atıldı.

Miting alanına varıldığında ise 1 Mayıs ve işçi sınıfı şehitleri için yapılan saygı duruşunun ardından, Tertip Komitesi adına 1 Mayıs mesajı Kürtçe, Arapça ve İngilizce olarak okundu.

Kitle Eğitim-Sen Müzik Grubu ve sanatçı Ali Asker’in şarkı ve marşlarıyla coşarak,  halaya durdu.

DİP de, büyük çoğunluğu gençlerden oluşan kitlesinin diri ve canlı sloganlarıyla, başından sonuna kadar alanda idi. Kortejde Arapça slogan atarak Arap Devrimleri’ne selam gönderen DİP kitlesi, sık sık attığı “Nail Yoldaş Ölümsüzdür” sloganı ile de yoldaşımız Nail Satlıgan’ın adını Çukurova semalarında da yankılattı.