Cargill mahkeme kararlarını uygulamadı: İşçiler “hak verilmez alınır” diyerek direnişi İstanbul’a taşıdı!

Cargill mahkeme kararlarını uygulamadı: İşçiler “hak verilmez alınır” diyerek direnişi İstanbul’a taşıdı!

Cargill işçileri geçtiğimiz hafta, direnişlerinin 846. Gününde, şirketi mahkûm eden, Cargill’in, işçileri Tek Gıda-İş’e üye olduğu için attığını tescilleyen, işe iadenin yanı sıra sendikal tazminat ödenmesine karar veren, istinafta onanmış mahkeme kararlarını uygulatmak için eylemlerini büyüteceklerini açıklamışlardı. Bursa Orhangazi’deki fabrikanın önünde ellerinde mahkeme kararları ile oturma eylemi başlatan işçiler, 17 Ağustos günü itibariyle direnişin 853. Gününde eylemlerini İstanbul’a taşıdılar. Devrimci İşçi Partisi Bursa’da olduğu gibi İstanbul’da da bu haklı mücadelenin yanında oldu.

İşçilerin ilk durağı, Cargill firmasının müşterisi olan ve fast food şirketlerine yağ tedarik eden Fastad Gıda şirketinin Dikilitaş’taki merkezi oldu. Şirket merkezinin önünde yapılan basın açıklamasında, Fastad önünde yaptıkları eylemin yeni bir başlangıç olduğunu duyuran işçiler, Cargill ürünleri kullanan Burger King şubeleri başta olmak üzere, bir dizi başka yerde Cargill’in işçi düşmanı ve hukuk tanımaz tavrını teşhir edeceklerini vurguladılar. Tek Gıda-İş örgütlenme uzmanı Suat Karlıaya, Türkiye’yi “ucuz emek cenneti olarak görenlere, en değerli şeyin emek olduğunu göstereceğiz” diyerek kararlı olduklarını belirtti. 853 gündür direnen Cargill işçileri basın açıklamasından sonra Fastad yönetimine hitaben kale aldıkları bir mektubu şirket yetkililerine ilettiler.  

Eylem “açlıktan ölmeyiz biz bu yoldan dönmeyiz”, “iş ekmek yoksa barış da yok” sloganları ile sona erdikten sonra işçiler Cargill şirketinin Ataşehir Paladium Towers’da bulunan genel merkezinin önüne geçtiler. Geceyi burada binanın önünde yatarak geçirecek olan işçiler sabah saatleriyle birlikte, yine mahkeme kararları yanlarında olmak üzere plazanın kapısı önünde bir oturma eylemi başlatacaklar.