Cargill işçisi mahkemede kazandı: O fabrikaya sendika girecek başka yolu yok!

Cargill işe iade davasını ve sendika tazminatı kazandı

Cargill işçileri direnişlerinin 449. Gününde yapılan karar duruşmasının sonucunda sendikal tazminat ve işe iadelerini kazandı. Cargill patronunun sendikalaşmayı kırmak için işten çıkartma yaptığı yargı önünde de tescillendi. Davayı kazanan işçiler, Cargill yönetimi, mahkeme kararına rağmen işe iadeleri yapmazsa direnişlerini İstanbul'a taşıyacaklarını ifade ettiler. Devrimci İşçi Partisi olarak mahkemede işçilerle birlikteydik. Bundan sonra da haklı direnişlerinde omuz omuza yürümeye devam edeceğiz.

İşçi düşmanı yasalar patrona parasıyla sendika kırma olanağı veriyor

Türkiye’de iş kanunu Cargill’e ve tüm patronlara işe iade davasını kazan işçileri belirli bir tazminat karşılığında işe başlatmama olanağı tanıyor. Bu, özellikle sendikal sebeplerle yapılan işçi çıkartmalarda patronun parasını ödeyerek sendikalaşmayı kırması demek. Cargill işçilerinin direnişi İstanbul’a taşıma kararı da bu durumdan ileri geliyor. Daha önce defalarca İstanbul Ataşehir’deki şirket merkezi önüne gelen ve eylem yapan işçiler geçtiğimiz yıl Bursa Orhangazi’deki fabrikanın önünden Ataşehir’e kadar yürümüş ve bu eylem kamuoyunda geniş bir yankı bulmuştu.

Cargill için hesap verme zamanı

Cargill bugüne kadar sadece mahkemede değil ulusal ve uluslararası kamuoyu önünde de sendikal sebeple işten çıkartma yaptığını reddetmiş, şirketin ürettiği nişasta bazlı şekere (NBŞ) uygulanan kotaları gerekçe göstermişti. Bu iddialar defalarca çürütüldü. Kota indiriminden önce ve kota kapsamına girmeyen bölümlerden işçi çıkartıldığı ortadaydı. Şirketin söylediği yalanlar deşifre edildi. Cargill köşeye sıkışınca mahkeme sürecinin sürdüğünü belirterek topu taca attı. Mahkeme de pek çok işçi davasında olduğu gibi bu davayı da, 449 gün, 15 ay, 5 mevsim uzatarak topun taca atılmasına seyirci kaldı.

Şimdi işçiler bu uzun ve zorlu direnişi zaferle taçlandırmak için son bir mücadele dönemine giriyor. Ulusal ve uluslararası kamuoyunda Cargill üzerindeki baskıyı arttırmak için çabalar yoğunlaşacaktır. İstanbul’a taşınacak direniş de bu sürecin bir parçası olacaktır. Unutulmamalıdır ki işçiler anayasal sendikalaşma haklarını kullanmaktadır. Yasadışına çıkan, gayri meşru olan patrondur. İşçilere yapılacak her türlü baskı da yasadışı ve gayri meşru olacaktır.

Tüm işçi sınıfının hakları için direnen Cargill işçileriyle dayanışmayı büyütelim

Tüm sendikalar ve işçi sınıfından yana olanlar Cargill işçisinin mücadelesine destek vermek zorundadır. Mesele sadece 14 işçinin hak arama mücadelesi değildir, 14 Cargill işçisi tüm işçi sınıfının hakları için direnişlerini sürdürmektedir. Bizler de bu düşüncelerle Tek Gıda-İş sendikasında örgütlenen Cargill işçilerini desteklemeye devam edeceğiz. İstanbul’a geldiklerinde orada olacağız ve tüm işçi dostlarını da Cargill işçilerine omuz vermeye çağırıyoruz.