Bel Karper işçileri tüm baskılara rağmen ekmeklerini savunuyor!

Bel Karper işçileri tüm baskılara rağmen ekmeklerini savunuyor!

Tekirdağ Çorlu’da bulunan Fransa merkezli ambalajlı peynir üreticisi Bel Karper fabrikasında işçiler, 2015 yılında yoğun çalışma ve düşük ücretlere karşı örgütlenmeye başlamış ve kısa sürede çoğunluğu elde ederek Tek Gıda-İş sendikasında örgütlenmişti. Buna karşılık Fransız patron süreci uzatıp sendikalaşmayı kırmak amacıyla yetkiye itiraz etmişti. Yetki itirazı davası 6 yıl sonra 2021’de işçiler lehine sonuçlandı. Fabrikada sendikalaşmayı kırmak amacıyla yapılan bu hamleyi Gebze’deki İspanyol sermayeli Baldur şirketinden ve Dilovası’ndaki İsveç sermayeli HSK Systemair’den de tanıyoruz. “Demokrat” bilinen bu ülkeler konu sendika olunca işçinin anayasal hakkına saygı duymuyor ve yetki itirazı yoluyla sendikalaşmayı kırmak için elinden geleni yapıyor. Bel Karper’de de 6 yıl süren dava işçilerin lehine sonuçlanıp sendika yetkisinin kesinleşmesine rağmen toplu sözleşmeyi “maliyetli” bularak masaya oturmayan patron, çareyi işçilere saldırmakta buldu. Patron, pandemide işten çıkarma yasağı olmasına rağmen baş temsilci dahil olmak üzere 5 işçiyi “ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık” suçlamasıyla işten çıkardı ve 12 işçiyi ise ücretsiz izne çıkararak sendikayı fabrikaya sokmamak için yoğun bir saldırıya başladı. Bunun üzerine işçiler direnişlerini fabrika önüne taşıdı ve 8 Mart’ta fabrika önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasına “Toplu sözleşme hakkımız engellenemez!” pankartıyla ile katılan işçiler, 6 yıldır yaşanan hukuksuzlukları ve patronun sendika düşmanlığını teşhir etti. Açıklamayı yapan Tek Gıda-İş örgütlenme uzmanı, yasal süreçleri kazanmalarına rağmen sendikaya saygı duymayan patronu toplu iş sözleşmesi masasına oturmaya çağırırken atılan ve ücretsiz izne çıkarılan işçilerin derhâl işbaşı yapması gerektiğini vurguladı. Aksi takdirde eylemlerin büyüyerek devam edeceğini ve Bel Karper ürünlerine geniş çaplı bir boykot örgütleyeceklerini duyurdu.

Devrimci İşçi Partisi de Bel Karper işçilerinin bu haklı mücadelesinin 7.gününde yanlarındaydı. Yıllar geçmesine rağmen yılmadan ekmeklerini savunan Bel Karper işçileri sendikayı fabrika içine sokana dek mücadele edeceklerini vurguluyorlar. Bizler de işçilerin bu haklı mücadelesinde işçiler haklarını alana kadar yanlarında olacağız.