Soma katliamı davası

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde geçen ve 301 maden işçisinin canına mal olan işçi katliamı ile ilgili davanın ikinci duruşması gerçekleştirildi.

13 Nisan'da başlayan davanın ilk duruşmasında katliamdan sorumlu olan kişiler mahkeme salonunda olmadığı için ölen işçilerin yakınları ve avukatları itiraz etmiş ve bu nedenle mahkeme 15 Nisan'a ertelenmişti. İkinci duruşmada katliamdan sorumlu tutulan 8'i tutuklu 45 kişi mahkeme salonuna getirildi.

Mahkeme süreci başlamadan önce ölen maden işçilerinin aileleri, yakınları, çeşitli sendika, dernek ve siyasi parti üyeleri sabah saat 08.30'da Akhisar Tren Garından mahkemenin yapılacağı salona kadar sloganlarla topluca yürüdü. Polis ve jandarmanın yoğun güvenlik önlemleri aldığı görüldü ve salona sadece ölen madencilerin birinci dereceden yakınları ve avukatları alındı. İçerde mahkeme devam ederken dışarıda ise emekçiler sloganlarla, alkışlarla destek eylemleri gerçekleştirdiler.

Salonun dışında yoğun güvenlik önlemleri alınırken aynı durum mahkeme salonu içinde geçerliydi. Gazeteciler içeriye kura ile alındı. Duruşma salonuna cep telefonu ve bilgisayar gibi araçların girmesi engellenerek içerden dışarıya anlık bilgi akışının önü kesilmeye çalışıldı. Ara ara dışarı çıkan madenci yakınları ve avukatlar içerde yaşananları dışarıdakilere aktardı. Görüştüğümüz pek çok madenci yakını katliamdan sorumlu kişilerin oldukça rahat olduklarını ve neredeyse ölen madencileri suçlayıcı ifadeler kullandıklarını belirttiler. Özellikle maden şirketinin sahibi Alp Gürkan'ın "Ben ceza alırsam bundan en çok maden işçileri olumsuz etkilenir. Ben binlerce kişiye iş veriyorum." sözleri madenci yakınlarını çileden çıkartan ifadeler oldu. Aynı şekilde diğer sorumluların sorulan sorulara cevap vermemeleri, sürekli kendilerinin suçsuz olduklarını iddia etmeleri ve birbirlerini suçlamaları madenci yakınlarını oldukça rahatsız etti.  

Mahkemenin ikinci günü 230 sayfalık iddianamenin ve yargılanan 45 kişinin ifade tutanaklarının okunması ile sürdü. Saat 18.30'da mahkemenin ertesi gün devam edilmesi kararı ile son duruşmaya ara verildi. Mahkeme salonundan ayrılan madenci yakınları suçluların gerekli cezaları alacaklarına inanmadıklarını belirttiler. Ayrıca pek çok madenci yakını bu katliamın asıl sorumlularının hükümet yetkilileri olduğunu ve onlarında yargılanmalarının gerektiğini belirttiler.