Özgür Gündem gazetesiyle dayanışan gazetecilerin yargılanmasına başlandı

Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma amaçlı başlatılan ‘Eş Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyasına katılan gazetecilerin yargılanmasına 20 Eylül salı günü başlandı. İlk yargılananlar Ayşe Düzkan ve Ragıp Duran oldu.

Duruşma öncesinde yapılan basın açıklamasında Düzkan, ölümünün yıldönümü olan Kürt gazeteci Musa Anter’i andı ve Kürt gazetecilere yönelik baskılara değindi. Kürtler barış istiyor, barış olmadıkça 20 yaşındaki çocuklar askere gidip ölmeye devam edecek dedi. Yandaş medyanın savaş çığırtkanlığı yaptığına dikkat çeken Düzkan, bir gün bizim gibi barış isteyenler değil, savaş çığırtkanları ve savaş suçluları yargılanacak dedi. Basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkı mücadelesinin sürdürüleceğini ifade etti.

Duruşmaya getirilen Özgür Gündem’in tutuklu genel yayın yönetmeni İnan Kızılkaya, ağır tecrit altında olduklarını, duruşmaya getirilirken çıplak aramaya maruz kaldıklarını belirtti.

Dava diğer Özgür Gündem dayanışma davalarıyla birleştirilerek 15 Aralık tarihine ertelendi.
 

22 Eylül perşembe Disk Basın-İş başkanı Faruk Eren yargılandı

Duruşma öncesi  yapılan basın açıklamasında Eren, barışı ve demokrasiyi savunduklarını söyleyerek Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma gösterdiklerini ve mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

Faruk Eren’in davası 25 Ekim'e ertelendi.

Duruşmalara çeşitli sivil toplum kuruluşları, sendikalar, uluslararası gazeteci örgütleri ve demokratik kitle örgütleri katıldı.
 

Diğer gazetecilerin yargılanma takvimi

Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu 29 Eylül’de İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak.

Gazeteci Celal Başlangıç, Fehim Işık, Yıldırım Türker, Ayşe Batumlu, İhsan Çaralan, Murat Çelikkan ve Beyza Üstün hakkında açılan davaların ilk duruşmaları da Ekim ayında görülecek.