Opsan grevi anlaşmayla sonuçlandı

Gebze Güzeller Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu Opsan fabrikasında üç gündür devam eden grev anlaşmayla sonuçlandı.

Sendika değiştirme özgürlüğünü kullanmak için örgütlenen Opsan işçileri, 9 arkadaşlarının patron tarafından işten atılması üzerine 25 Haziran'da üretimi durdurmuş, fiili greve başlamıştı.

İşçilerin değil patronların yanında saf tutan sarı sendika Türk Metal temsilcileri hemen provokasyonlara girişmiş, grevci Opsan işçilerine desteğe gelen ZF Sachs işçilerine fabrika önünde saldırmıştı. Opsan işçilerinin müdahalesiyle bu saldırı püskürtülmüş, Türk Metal zorbaları fabrika önünden kovulmuştu.

Grevci işçiler fiili grevin ikinci gününe (26 Haziran) bir taraftan Türk Metal'den gruplar halinde istifa ederken, diğer taraftan da BMİS'e üye olarak başladılar. Öğlen saatlerinde Metal İşçisinin Sesi (MİS) Opsan işçilerini ziyaret etti. MİS avukatı işçileri fiili grevin hukuki çerçevesi hakkında bilgilendirdi. Devrimci İşçi Partisi (DİP) genel başkan yardımcısı Levent Dölek de bir konuşma yaptı: Mayıs ayında Bursa, Kocaeli, Eskişehir ve Ankara'daki birçok metal fabrikasında yaklaşık 20 bin metal işçisinin katıldığı büyük metal grevinden de örnekler vererek fiili meşru grevin kazanımlarla, zaferlerle sonuçlanması adına neler yapılması gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu. Grevci işçilere sendika değiştirme özgürlüklerini savunmak ve işten atılan arkadaşlarının arkasında durmak için başlattıkları fiili grevin sonuna kadar haklı olduğunu söyleyen Dölek, birliklerini hiç bozmadıkları takdirde mutlaka kazanacaklarını vurguladı. 

26 Haziran'da üç işçiyi daha işten atan Opsan patronu, işçilerle yaptığı bir görüşmede, grevci işçilerin örgütlendiği BMİS'i, işçinin iradesini hiçe sayarak fabrikasında kesinlikle istemediğini söyledi. Ancak Opsan işçileri, patron bu gözdağını verdiği sırada da BMİS'e üye olmaya devam ediyordu. 

BMİS Gebze Şubesi yöneticileri fabrika önüne gelmesiyle grevci işçilerin morali iyice yükseldi. Burada grevci Opsan işçilerinin kendi aralarından seçtiği temsilcilerle görüşen BMİS yöneticileri, işçilerin yeme-içme v.s. ihtiyaçlarını karşılama taahhütüyle fabrika önünden ayrıldı.

Grevin ilk gününden beri gerek sivil polisler gerekse çevik kuvvet ekipleri işçileri sürekli taciz edip korkutmaya çalıştılar. Yaptıkları eylemin yasal olmadığı bahanesiyle işçileri fabrika bahçesini terk etmeye zorladılar.  

Grevin üçüncü günü (27 Haziran) de hareketli geçti. Patronun grev kırıcı olarak fabrikaya soktuğu Türk Metal temsilcileri pres bölümüne girip çalışarak işçilerin moralini bozmak için uğraştılar fakat başarılı olamadılar. 

Akşam saatlerinde, Gebze Pelitli'deki Bosal fabrikası işçileri grevci Opsan işçilerine desteğe geldi. "Satılmış sendika istemiyoruz" sloganıyla fabrika giriş kapısına gelen Bosal işçileri, burada bir konuşma yaparak Opsan işçisinin mücadelesini sonuna kadar destekleyeceklerini belirttiler. 

Grevci işçiler de fabrika çevresinde "Satılmış sendika istemiyoruz" sloganıyla yürüdüler. Türk Metal çetesinin grev kırıcıları, fabrika önündeki BMİS yöneticilerine sataşarak işçileri provoke etmeye çalıştılar fakat yine grevci işçiler, "Satılmış sendika istemiyoruz" sloganı ile Türk Metal'i susturdular.

Daha sonra, Opsan yöneticileri grevci işçilerle bir toplantı yaptı. Pazartesi günü tüm işçilerin hesabına 1000'er TL yatırılacağını fakat atılan 12 işçinin geri alınmayacağını söylediler. Grevci işçiler oylama yaparak büyük çoğunlukla eyleme devam kararı aldılar. 

Gece saat 22.00 sularında, grevci işçilerin temsilcileri ve BMİS yöneticileri ile patron arasında yapılan görüşme sonucunda uzlaşma sağlandı. Anlaşma şu şekilde deklare edildi:

  • Bu anlaşma uyarınca 1000 TL pazartesi yatacak. Ayrıca MESS'in diğer fabrikalar için açıkladığı 3 sene için brüt 3500 TL'lik iyileştirme yapılacak.

  • Atılan işçilerin geri alınmasında anlaşma sağlanamadı ancak işten atılan 12 işçi Birleşik Metal'in örgütlü olduğu işyerlerinde işe başlayacaklar.
     
  • Grevin sonunda Opsan'da Türk Metal devri bitti. Bundan sonra işçiler, grev süresince iyice kaynaştıkları Birleşik Metal ile yürümeye devam edecek.
     
  • Ayrıca Opsan patronu anlaşmanın şartlarına uymaz ise işçiler bir kez daha greve başlar.