İzocam işçileri halaylarla, sloganlarla greve başladı

Kocaeli Dilovası ve Mersin Tarsus’ta bulunan İzocam fabrikalarında Kristal-İş sendikasına bağlı işçiler bugün (18.01.2019) itibariyle greve başladı. Sabah 9’da fabrika önünde toplanan İzocam işçileri halaylar ve sloganlar eşliğinde grev pankartını astı.

İzocam Tic. Ve San. A.Ş.’ye ait Kocaeli Dilovası ve Mersin Tarsus fabrikalarında işçiler 2014 yılında sendikal örgütlenme haklarını kullanarak sendikalaşıp çoğunluğu elde etmelerine rağmen patron, sendikanın çoğunluğuna itiraz ederek ve bu itirazını yetkisiz bir mahkemeye taşıyarak; Kristal-İş sendikasının yetki sürecini 4 yılı aşkın bir süre boyunca geciktirmiştir. Bu süre zarfında işverenin tüm baskılarına rağmen hiçbir işçi, sendikasından istifa etmemiştir. Aynı zamanda Mersin Tarsus fabrikasında 3, Kocaeli Dilovası fabrikasında ise 1 olmak üzere toplamda 4 öncü işçinin işine son verilmiştir.

19 Temmuz 2108’de Kristal-İş sendikasının İzocam fabrikalarında yetki belgesini almasıyla başlatılan TİS görüşmelerinde işçiler öncelikli olarak patronun işçi düşmanı tutumlarından ötürü uğradıkları hak kayıplarını ve atılan arkadaşlarının işe iadelerini talep etmiştir. Görüşmelerde belirli maddeler üzerinde anlaşma sağlansa da ücret konusundan ve atılan işçilerin geri alınması konusunda bir anlaşmaya varılamamıştır. İzocam işçileri TÜİK’in açıkladığı enflasyon farkını isterken, bunun yerine İzocam yönetimi krizi bahane ederek işçilerin sosyal bir hakkı olan ikramiyelerini süsleyip yeniden önermiş, işten atılan işçiler için ise “şirketin imajını zedeler” diyerek işe alınmayacaklarını belirtmiştir. İzocam işçileri bu tavırlara karşılık, Tarsus fabrikasında işlenen iş cinayetini ve sendikal hak gasplarını örnek gösterip, “bunlar şirketin imajını zedelemezken, anayasal hakları olan sendikal örgütlenme hakkını kullandığı için haksız yere işten atılan işçilerin geri alınması mı imajı zedeler?” diyerek tepki göstermişlerdir.

Greve çıkan İzocam işçilerinin talepleri atılan arkadaşlarının geri alınması, geçmişte uğradıkları hak gasplarının telafi edilmesi, enflasyon farkı ve sosyal hakkı olan ikramiyelerinin verilmesidir. Kararlı bir şekilde grevlerini sürdüreceklerini belirten İzocam işçileri grevin ilk gününden sık sık “Yaşasın sınıf dayanışması” ve “ Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz” sloganlarını atarak grevin anayasal hakları olduğunu ve haklarını alana dek mücadeleyi sürdüreceklerini belirttiler.