DİP İstanbul Basın Açıklaması : Kürtajı yasaklamanın sonucu yoksul kadınları merdiven altında ölüme göndermektir

Bugün DİP İstanbul İl Örgütü Taksim Tramvay durağında “Kürtajı yasaklamanın sonucu yoksul kadınları merdiven altında ölüme göndermektir” başlıklı bir basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasından önce Taksim meydanında “Kürtaj yasağının sonucu : Yoksul kadınlar merdiven altında ölüme” manşeti ile yayınladığımızın gazetemizin toplu satışı gerçekleştirildi. Genç,  emekçi kadınlarla birlikte tüm kadınlara ve kadın erkek tüm işçilere kürtaj yasağının ne anlama geldiğini, kürtajın yoksul kadınlar için ne demek olduğunu ifade eden konuşmalar yapıldı. Tüm kadınlar ve işçi sınıfı bugün kendi çıkarları doğrultusunda karşımıza kürtaj yasağını çıkaran bu düzene karşı birlikte mücadele etmeye çağrıldı.

 

Konuşmaların ardından yoldaşımız Reyhan Kayışlı partimiz adına basın açıklamasını okudu. Sözlerine kürtajı yasaklama girişiminin en başta kadınların haklarına büyük bir saldırı olduğunu ifade ederek başlayan yoldaşımız, birçok siyasal ve toplumsal olay gibi bu yasak girişiminin de çok boyutlu olduğunu söyledi. Bölgede ve dünyada güçlü devlet için Türkiye burjuvazisinin genç ve büyük nüfus ihtiyacından, genç işçi ordusu sayesinde düşük ücretli sermaye birikimi yaratma amacına, Kürt nüfusa karşı Türk nüfusu çoğaltma amacından kadınları eve hapsederek muhafazakarlığı körüklemeye ve böylelikle de sınıf hakimiyetini sağlamlaştırma amacına çeşitli boyutlarını öne çıkardı. Kürtajı yasaklamanın yasadışı kürtajın artması anlamına geleceğini ve yoksul kadınları merdiven altında ölüme göndermek olduğunu söyleyerek burjuvazinin kendi çıkarları doğrultusunda kadınların yaşamlarını tehdit eden kürtaj yasağı girişimine karşı kürtaj hakkını savunduğumuzu ifade etti. Basın açıklaması şu sözlerle sona erdi: Merdiven altı ölüme terk edilmeyi kabul etmiyoruz. Var olanla yetinmiyoruz. Kürtajda evli kadınlar için eş, 18 yaşından küçükler için de veli izni şartının kaldırılmasını istiyoruz. Tüm kadınlar için sağlıklı koşullarda erişilebilir ve ücretsiz doğum kontrolü ve kürtaj hakkı istiyoruz. Tüm kadınları ve tüm işçi sınıfını kürtaj hakkını savunmaya çalışıyoruz.

Devrimci İşçi Partili kadınlar, basın açıklamasının ardından partimizin de için de yer aldığı Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu tarafından düzenlenen eyleme katıldılar. Pangaltı metro çıkışından Taksim Meydanı’na kadar yapılan yürüyüşe yaklaşık iki bin kadın katıldı. Yürüyüş boyunca sık sık “kürtaj haktır, karar kadınların”, “kürtaj hakkımız, yasaklanamaz”, “ücretsiz güvenli kürtaj hakkımız”, “kürtaj değil, Uludere katliam”, “jin, jiyan, azadi”  gibi sloganlar atıldı. Eylem Taksim Meydanı’nda Kürtçe ve Türkçe okunan basın açıklamalarının ardından sona erdi.

 

Basın açıklamasının videolarını aşağıdaki linklerden izleyebilirsiniz. 

- VİDEO I

- VIDEO 2

 

DEVRİMCİ İŞÇİ PARTİSİ İSTANBUL İL ÖRGÜTÜ BASIN AÇIKLAMASI

DSC_0472

 

DSC_0474

 

DSC_0475

 

DSC_0469

 

KÜRTAJ HAKTIR KARAR KADINLARIN PLATFORMU YÜRÜYÜŞÜ 

IMG_1167

 

IMG_1170

 

IMG_1171

 

DSC_0487

 

IMG_1173

 

IMG_1177