Demiryol-İş sendikasında örgütlü 85 metro işçisi kısa çalışmaya geçirildi

Demiryol-İş sendikasında örgütlü 85 metro işçisi kısa çalışmaya geçirildi

Koronavirüs salgını hızını arttırdıkça, patronların işçi sınıfına yönelik saldırıları da hızla devam ediyor. İstihdam Kalkınma Paketi adı altında özel sektöre aktarılan kamu kaynaklarının bir örneği olan kısa çalışma ödeneği, salgınla birlikte geniş bir şekilde uygulanmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde bunun bir örneği de İzmir METRO A.Ş.’de görüldü. Demiryol-İş sendikasında örgütlü olan 85 metro ve İzban (İzmir Banliyö) işçisi haberleri dahi olmadan kısa çalışma uygulamasına geçirildi. Kısa çalışma dayatmasına bahane olarak ise şirketin müşteri sayısında düşüş olduğu gösterildi. Çalışanların toplu iş sözleşmesi ile kazandığı ikramiyelerinden ve sosyal haklarından da kesintiler yapıldı.

İşçiye kısa çalışma ödeneği, müdüre çift maaş

İşçiler asgari ücretle çalışıp, artan gıda zamlarıyla, hayat pahalılığıyla mücadele etmeye çalışırken şirketin müdürü Sönmez Alev ise kendi maaşından bir kuruş feragat etmiyor, hem metro şirketinden hem İzban’dan maaşını almaya devam ediyor. Kısa çalışma uygulaması kapsamında devlet, işveren işçiyi işten atmasın diye işçinin maaşını ödüyor. Bu sebeple patronların keyfi bu uygulamadan dolayı oldukça yerinde.

Pandemi sebebiyle daha zor koşullarda çalışan işçilerin kısa çalışma ödeneğine geçirilmesi patrona kıyak, işçiye zulümdür. Salgın döneminde yapılması gereken, işçilerin ücretlerinden kesinti yapılmadan aynı işin daha az saatlerde, salgına karşı daha korunaklı şekilde düzenlenmesidir. Metro A.Ş. işçilerinin maaşları eksiksiz ödenmeli, sözleşme ile kazandıkları hakları kararlaştırıldığı şekilde verilmelidir. İşçiler bu fırsatçılığa karşı bir kez daha örgütlülükleriyle cevap vermelidir.