Bekaert grevi 15. gününde sona erdi

İzmit’te bulunan Bekaert fabrikasından işçilerin, 8 Aralık Perşembe günü başlattıkları grev sona erdi. Birleşik Metal-İş sendikasının örgütlü olduğu fabrikada 6 aydır süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri ve eylemlerden sonuç alınamamış, patronlar düşük ücret dayatmalarını sürdürmüşlerdi. İşçilerin %20’lik zam oranı talebine karşılık patronlar, %11’lik gibi düşük bir zam dayatmasında bulunmuşlardı. Bunun üzerine Bekaert işçileri 8 Aralık Perşembe günü greve çıkmışlardı.

15 gün boyunca süren Bekaert grevi 22 Aralık günü patronların işçilere verdiği yeni teklif ile birlikte sendikanın yaptığı açıklamaya göre sosyal haklar ve toplu ödeme dahil %30 oranında artış sağlanması sonucuyla sona erdi. Patronun verdiği teklif işçilerin onayına sunuldu. İzmit merkezde bulunan sendika binasında yapılan tartışma ve oylamada teklifin kabul edilmesi ve grevin sona ermesi kararı çıktı. Bu karar üzerine sendika yöneticileri ve fabrika temsilcileri grevin son gününde saat 18:45’de patron temsilcileriyle toplantı yaptılar. Toplantı gece geç saatlere kadar sürdü ve anlaşmanın tamamen sağlandığı duyuruldu. Görüştüğümüz işçiler, anlaşmada bir defaya mahsus gece vardiyasına brüt 7.000 lira, sabah vardiyasına 5.000 lira zam verileceği, aylık çalışma saatlerinin 300 gün üzerinden hesaplanacağı, Bekaert patronunun dayattığı disiplin maddesinin sözleşmede olmadığı ve sözleşmenin 2 senelik yapıldığını söylediler.

15 gün boyunca soğuk, yağmur, kar demeden grevi başarı ve disiplin ile gerçekleştiren Bekaert işçileri gerek Kocaeli işçi havzası gerekse tüm metal fabrikalarının gündemine düştü. Kocaeli yerel basında gün gün grev haberleri yayınlandı. Metal İşçisinin Sesi, astığı afişlerle grevin Kocaeli havzasında duyurulması için çaba gösterdi. Gebze ve Kocaeli bölgesinde Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu fabrikalardan grev alanına ziyaretler düzenlendi.