Barış Bloku'ndan Silvan açıklaması

(13/11/2015) Barış Bloku Makine Mühendisleri Odası’nda düzenlediği basın toplantısı ile Silvan’daki kuşatmayı ve sivil katliamlarını protesto etti ve uluslararası dayanışma çağrısında bulundu. Blok sözcülerinden Gençay Gürsoy ilk sözü alarak mektup şeklinde hazırlanmış olan dayanışma çağrısını okudu. Mektupta Silvan’da yaşanan katliam ve kuşatmanın boyutları ortaya konurken HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir’in bir içişleri yetkilisiyle yaptığı görüşmede, yetkilinin “Silvan’daki o üç mahalleyi haritadan sileceğiz” şeklindeki sözlerini aktardığı ifade edildi. Silvan'daki son gelişmelerin anlamının devletin bu sözleri hayata geçirmesi olduğu vurgulandı. Mektupta ulusal ve uluslararası düzeyde barışseverlerin, demokrasi ve insan hakları savunucularının, sendikaların ve kitle örgütlerinin Silvan’la ve Kürt halkıyla dayanışmayı yükseltmesi için çağrı yapıldı.

Gençay Gürsoy’un ardından HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve CHP eski milletvekili Melda Onur da birer söz aldılar. Kerestecioğlu daha önce kuşatılan bölgelere yaptığı ziyaretlerde güvenlik güçlerinin yanına gelerek “bu savaşın bitmesi için bir şeyler yapın” dediklerini aktardı, Melda Onur da bir asker çocuğu olarak sadece bölge halkı için değil askerler için de barışı istediklerini söyledi.

Silvan- Der'den Ali İhsan Dinçer daha sonra söz alarak Silvan’daki son gelişmeleri aktardı. Dinçer, daha önceki seferlerde operasyonların bir iki saat olsa da kesildiğini ve halkın ihtiyaçlarını gidermeye çalıştığını ancak son kuşatmada 24 saat saldırıların sürdüğünü anlattı. Dinçer, devletin 6 terörist öldürdük diye açıkladığı insanların en azından üçünü bizzat tanıdığını, bunlardan ikisinin temel ihtiyaçları için dışarı çıkan 55 yaşındaki bir kadın olan İsmet Gezici ile yeğeni olduğunu diğer bir kişinin de kahvenin taranması sırasında hayatını kaybettiğini, şahsen tanımadığı diğer kişilerin de sivil olduğunun aktarıldığını söyledi. Dinçer, hiçbir tankın, zırhlı gücün, helikopterin Silvan halkının barış ve özgürlük isteğini kıramayacağını söyleyerek ve Barış Bloku ile dayanışma gösteren tüm kurumlara Silvan halkı adına teşekkür ederek sözlerini bitirdi.

Devrimci İşçi Partisi adına söz alan Levent Dölek ise Kürt halkına yapılan saldırıların ABD ve Avrupa emperyalizminin gözetimi ve desteği altında yapıldığını vurgulayarak emperyalizmi de bu saldırılar dolayısıyla kınadı. Bütün bir halk olarak direnen Silvanlılarla parti olarak tam bir dayanışma içinde olduklarını söyleyerek Kürt halkının direnişini selamladı.