Aliağa Petkim'de 2000 işçi iş bıraktı

İzmir'in Aliağa ilçesinde bulunan Petkim fabrikasında çalışan işçiler, Petkim yönetimi ile Petrol-İş sendikasının Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinin tıkanması üzerine 19 Haziran Pazartesi günü iş bıraktı.

16 Haziran Cuma günü yapılan son TİS görüşmesinde Petkim yönetiminin 3 yıllık sözleşme dayatması, 2’li ve 3’lü skalanın kaldırılması ve genel ücret zammı teklifini kabul etmemesi üzerine, 19 Haziran Pazartesi günü sabah vardiyası işçileri fabrikaya girmedi. Fabrika önünde toplanan işçiler süresiz olarak iş bıraktıklarını ve Petkim yönetiminin, taleplerini yerine getirene kadar fabrika önünde kalacaklarını dile getirdi.

Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, tıkanan TİS sürecine değinerek,patronların bayram geliyor nasıl olsa dağılırlar diye düşündüğünü belirtti ve “Sözleşme ne kadar uzun sürerse sürsün bayramda bile ailelerimizle, çocuklarımızla burada oluruz. Bizim taleplerimize cevap verebilecek bir noktaya gelmedikleri sürece biz bu toplu sözleşmeye imza atmıyoruz” dedi.

Kendi araçları ile işe gelen işçilerin içeri alınmaması gerginliğe neden oldu. Fabrika önüne gelen çevik kuvvet ekipleri araçların yoldan çekilmesi konusunda uyarıda bulundu. İşçiler sorunun kendileri değil, fabrika yönetimi tarafından çıkarıldığını dile getirerek araçlarını çekmedi. Petkim fabrikasına giden yol tıkandı. Fabrika kapısına TOMA ve çevik kuvvet ekipleri barikat kurdu. İşçilerin fabrika önünde kararlı bekleyişi devam ediyor.