Akdeniz Üniversitesi Ankara katliamını unutmadı!

2015 yılında Ankara'da DİSK, KESK, TTB ve TMMOB'un çağrısıyla Emek, Barış ve Demokrasi mitingi için sendikalar, kitle örgütleri ve siyasi kurumlar, Gar Meydanı önünde toplanmıştı. Yürüyüşün ardından miting planlanmıştı. Eylemi gerçekleştirmek üzere toplanan kitleye 5 saniye arayla 2 adet canlı bomba saldırısı düzenlenmiş ve saldırı sırasında 101 kişi, saldırı sonrası yoğun bakımda 6 kişi ile birlikte toplam 107 kişi hayatını kaybetmişti. 400 civarı yaralının da bulunduğu bu saldırı, Türkiye tarihinin en kanlı katliamı olarak tarihte yerini almıştı. Sonrasında delillerin ve tutanakların gizlenmesine rağmen kamuoyuna sızan bilgilere göre tekfirci IŞİD örgütünün, katliamı düzenlediği ve hatta aylar öncesinde planladığı ortaya çıkmıştı.  Devletin gerek güvenlik tedbiri almaması gerekse istihbaratı değerlendirilmemesi dikkat çekmişti. Patlama sonrasında ise alanda ölü bedenlere ve yaralılara tıbbi müdahale eden kitleye polisin biber gazı ve plastik mermi ile saldırması devletin katliamdaki rolünü belli etmişti.

İşçi ve emekçilere karşı yapılan en büyük saldırı olarak kayıtlara geçen 10 Ekim Ankara Katliamı’nın birinci yıl dönümü bugündü. Türkiye’yi derinden sarsan bu saldırının yıl dönümünde yitirilenleri anmak isteyen Akdeniz Üniversitesi Öğrencileri saat 12.30’da Akdeniz Üniversitesi Merkezi Yemekhanesi önünde toplandı.

''Sorulmadık hesap kalmayacak, gençlik 10 Ekim’i unutmayacak!'' yazılı pankartın arkasında toplanan kitleye akademisyenler de katıldı. Güvenlik güçlerinin 3 TOMA ve onlarca çevik kuvvet polisini müdahaleye hazır bir şekilde bekletmesi dikkatlerden kaçmadı. Yemekhane önünden Olbia Çarşısı içinde yer alan İş Bankası'na kadar planlanan yürüyüşü Özel Güvenlik Birimi (ÖGB) ve polis engelledi, müdahale etmekle tehdit etti. Bununla yetinmeyen polisin “Basın açıklaması okunacaksa toplandığınız yerde okuyun, yoksa başka yerde direk gözaltı yaparız!” diyerek tehdit etmesine rağmen kitle geri adım atmadı ve Olbia Çarşısı’na geçildi.

İş Bankası önüne doğru yürüyüş sloganlarla devam etti. Sloganların ardından katliamda yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. “Katillerden hesabı emekçiler soracak!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak!” ve “Katil IŞİD, işbirlikçi AKP!” sloganları atıldı. Sloganların ardından basın açıklaması okundu.

Açıklamada, ''Türkiye’nin Suriyeleşmesine göz yummayacağız. Emperyalizme hizmet eden tüm gerici, tekfirci çetelerden ve katliamcı devlet anlayışından hesap sorulacak. Sorulmadık hesap kalmayacak!” sözlerine yer verildi. Açıklamanın ardından katliamla özdeşleşen “ellerinde pankartlar” türküsü marş şeklinde tüm kitlenin katılımıyla okundu. Marşın ardından bir adet şiir okundu. Eylemin sonunda Olbia Çarşısı’nın girişine, üzerinde “10 Ekim’i Unutmuyoruz, Unutmayacağız!” yazılı siyah pankart asıldı, karanfiller kondu. Katılan tüm öğrenci ve akademisyenlere teşekkür edilerek eylem sona erdi.

Aynı gün içerisinde Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla saat 18.30’da Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan kitle, katliamda yitirilen 107 ismi okuyarak karanfil bıraktı. Sloganlar eşliğinde devam eden anma, yerini basın açıklamasına bıraktı. Geniş katılımla gerçekleşen basın açıklamasında ise şu sözlere yer verildi: “Belli ki barış, Ortadoğu’dan emperyalizmi kovmadan, işbirlikçi AKP-Saray Rejimi’nin iktidarına son vermeden gelmeyecek. Yolumuz uzun, mücadele zorlu. Halkların kardeşliğini, ortak çıkarlarını yükseltmekten başka bir umarımız yok!”. Basın açıklamasının ardından uzun süre atılan sloganlardan sonra açıklamaya katılan herkese teşekkür edilerek eylem sona erdi.