Koronavirüs artık bir işçi emekçi hastalığıdır! Salgına karşı fabrika, işyeri ve hastane komiteleri!

Koronavirüs artık bir işçi emekçi hastalığıdır! Salgına karşı fabrika, işyeri ve hastane komiteleri!

Artık Koronavirüs hiçbir tartışmaya yer bırakmayacak şekilde bir işçi ve emekçi hastalığı olmuştur. Salgın arttıkça önlemleri arttırmak bir yana, şirketlerin kârları etkilenmesin diye gevşeten bir yapı var. Pozitif çıkan işçiler tekrar test yapılmadan işe gönderiliyor. Temaslılara karantina uygulanmıyor. Doktorlara test yapmaması için baskı uygulanıyor. En zor koşullarda ve en ön safta mücadele eden, toplumun virüse en fazla maruz kalan kesimi olan hemşireler, hasta bakıcılar, temizlik, güvenlik vb. işçileri ise teşvik edileceği yerde baskıya, mobbinge maruz kalıyor. Bu da salgına karşı mücadeleyi zaafa uğratan başka bir faktör. 

Virüsle mücadele yok! İktidarın imajı, sermayenin kârı için virüsü görünmez kılma çabası var!

Devlet ve sermaye işçi ve emekçilerin canı pahasına kâr etmeye devam etmek için tam bir anlaşmaya varmış durumda! Halk ilk günden itibaren devletten gerekli önlemleri almasını talep ediyor. Ancak bu talepler bahsettiğimiz sebeplerle karşılık bulmuyor. İşçilerin ve emekçilerin virüsten kendilerini, ailelerini ve çalışma arkadaşlarını korumalarının tek yolu hastanelerde, fabrikalarda, işyerlerinde örgütlenmekten, salgına karşı önlemleri denetleyecek ve gerekli önlemleri aldıracak salgın komiteleri kurmaktan geçiyor.

Hastanelerde, fabrikalarda, işyerlerinde salgın komiteleri!

Sağlığımız ve canımız pahasına sırf patronlar kâr etsin diye üretmek zorunda değiliz. Canımızı, canlarımızı, sağlığımızı korumak için üretimden gelen gücümüzü kullanmalıyız. Gerektiğinde şalterler inmeli, herkes işçinin gücünü ve çaresiz olmadığını görmeli! Sağlık emekçileri ise her ne pahasına olursa olsun salgınla mücadeleden vazgeçmiyor. Sağlık emekçileri sadece kendi hakları için değil, halkı salgından daha etkin şekilde koruyabilmek için de haklı bir mücadele içinde. Tükenmiş bir sağlık emekçileri ordusu ile salgına karşı mücadele edilemez. Bu yüzden hastanelerde kurulacak komiteler hem sağlık emekçilerinin hem de tüm halkın mücadele mevzileridir!     

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Aralık 2020 tarihli 135. sayısında yayınlanmıştır.