Karakolda, sokakta, polis otosunda... işkence heryerde!

ÇHD İzmir Şubesi geçtiğimiz günlerde kamera kayıtlarının ortalığa saçılmasıyla su yüzüne çıkan karakolda dayak olayını, gerçekleştiği polis merkezi önünde bir basın açıklamasıyla protesto etti.

Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi geçtiğimiz günlerde kamera kayıtlarının ortalığa saçılmasıyla su yüzüne çıkan karakolda dayak gerçeği üzerine olayın gerçekleştiği polis merkezi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

15 Aralık Perşembe saat 14:00’da Karabağlar Polis Merkezi önünde toplanan kitle adına basın açıklamasını ÇHD üyesi İmdat Ataş okudu. Ataş  “Bu karakolda işkence var” sözleriyle başladığı konuşmasında, Fevziye Cengiz’in 5 ay önce önünde bulundukları karakolda İzmir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesine bağlı polislerce dövülmesini ve karakol polislerinin bunu seyreden, dışarıdan görünmemesi için perdeleri kapatan, hiçbir şey yokmuş gibi telefonla konuşup kendi rutinlerini sürdüren tutumlarını gördüklerini, bunun işkencenin “münferit” değil genel bir uygulama olduğunu ve devlet tarafından “suç” kapsamında hiç görülmediğini ortaya koyduğunu vurguladı. Suçu önleme ve soruşturma görevi olan polislerin işkenceyi seyredip hiçbir şey yapmamalarının başka şekilde anlaşılamayacağını söyledi. İşkencenin devam ettiğini ÇHD olarak kendi takip ettikleri işkence dosyalarından kanıtları aktararak anlatan Ataş sonucun cezasızlık olduğunun ve cezasızlığın ise işkencenin devam etmesinin nedeni olduğunun altını çizdi. ÇHD dışında DİP, ESP ve EDP’nin destek verdiği eylem metnin okunmasının ardından alkışlar ve “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganlarıyla sona erdi.