Kadınlar kürtaj yasağına karşı eylemdeydi

(İstanbul-08 Haziran 2012) AKP hükümetinin kadınların kürtaj hakkını gasp etmeye yönelik saldırısı karşısında 20’ye yakın ilde kadınlar eş zamanlı eylemler düzenledi. İstanbul’da Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar akşam 20:00 ile 23:00 arası oturma eylemi gerçekleştirdiler.

Oturma eylemi boyunca sık sık “Kürtaj haktır, karar kadınların”, “Kürtaj hakkımız, tartıştırmayız”, “Ücretsiz Sağlıklı Kürtaj Hakkıdır”, “Bedenimiz, Emeğimiz, Kimliğimiz Bizimdir”, “Kürtaj haktır, Uludere katliam”, “Kürtaj değil, yasaklamak cinayet” ve “Jin jiyan azadi” gibi sloganlar atıldı. Adana’dan Ankara’ya, Antalya’dan İzmir’e, Diyarbakır’dan Bodrum’a birçok ilde yapılan eylemlerle canlı bağlantı gerçekleştirildi. Kadınlar eylem alanlarında birbirilerini gördüler ve hep birlikte “yaşasın kadın dayanışması” sloganını yükselttiler.

Basın açıklamasında şu sözlere yer verildi: “Söylenenlerin aksine, kürtajın yasaklanmasının veya süresinin kısaltılmasının, bizleri sağlıksız ve güvensiz 'merdiven altı' yöntemleri kullanmaya iteceğini, her gün beş kadının erkekler tarafından öldürüldüğü bu topraklarda yeni kadın cinayetlerine yol açacağını biliyoruz. Bu nedenle kürtaj hakkının, sadece bedenimizin ve doğurganlığımızın denetimiyle değil, yaşam hakkımızla da doğrudan ilintili olduğunu hatırlatıyoruz. Varolan bu hakkı, süreyi kısaltarak elimizden almaya çalışmak bir yana, bu haktan yaygın olarak yararlanmamızın önündeki tüm engellerin kaldırılması gerekir. Ücretsiz, sağlıklı, güvenli, erişilebilir kürtaj hakkı için mevcut düzenlemelerin genişletilmesini ve kürtaj süresinin pek çok ülkede olduğu gibi en az 12 haftaya çıkarılmasını istiyoruz.”.