Berat Albayrak belden aşağısı felç olan hastaya bacaklarındaki ağrıyı geçirdik diyor

Berat Albayrak

TÜİK, Mayıs ayının sonunda büyüme rakamları ile birlikte dış ticaret rakamlarını da açıkladı. Açıklanan rakamlara göre ilk çeyrekte dış ticaret açığı bir önceki yıl yaklaşık 27,5 milyar dolar iken bu yıl yüzde 64,4 azalarak 9,7 milyar dolara düştü. Dış ticaret açığının 3 milyar dolara gerilediği Nisan ayı itibariyle ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 artarak 14,5 milyara ulaşırken ithalatta yüzde 15,1 azalarak 17,5 milyara düştü.

Türkiye’nin dış ticaret açığı, ülke ekonomisine giren ve çıkan paranın tamamının hesabının tutulduğu cari hesabın temel bileşenini oluşturuyor. Bilindiği gibi “cari açık” yani ülkeye giren paradan daha fazlasının yurt dışına çıkıyor olması Türkiye ekonomisinin yapısal sorunlarının başında geliyor. Cari açık her seferinde dış borçlanma ile kapatılıyor ve ülkenin boynundaki borç zinciri giderek ağırlaşıyor.

Şimdi cari açıktaki azalma iktidar tarafından yeni bir başarı öyküsü olarak pazarlanmaya çalışılıyor. Oysa biz baştan beri bu durumun bir başarı değil, tam tersine kriz alameti olduğunu söylüyoruz. Çünkü Türkiye’de üretim dışa bağımlıdır. Özellikle sanayi sektöründe otomobilden beyaz eşyaya ürettiğimiz ürünlerin temel parçalarını ve makineleri büyük oranda ithal ediyoruz. Bu yüzden ekonomi büyürken yani üretim artarken, ihracatımız artsa bile ithalat daha büyük oranda artıyor ve cari açık oluşuyor. İçinde bulunduğumuz dönemde ise hem üretim azaldığı için hem de vatandaş yoksullaştığı için ithalatta ciddi bir düşüş gözlemleniyor.

İhracatta görülen artış ise daha yüksek teknoloji ve verimlilikle üretim yaptığımız için değil, Türk lirasının değeri düştüğü (dolar 6 liraya dayandığı için) ve ihraç edilen malların göreli fiyatları ile özellikle işçi maliyetleri dış pazara göre ucuzladığı için gerçekleşiyor. Nitekim aynı durumu 2001 krizinde de görmüştük. Türkiye ekonomisinin çöktüğü yıl cari açık ortadan kalkmış ve Türkiye 3,3 milyar dolar cari fazla vermişti.

Berat Albayrak’ın ve iktidar yanlısı medyanın bu tablo karşısında cari açık sorunu çözüldü demesi, belden aşağısı felç olan hastaya bacaklarındaki ağrıyı yok ettik demekle aynı anlama gelmektedir.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Haziran 2019 tarihli 117. sayısında yayınlanmıştır.