DİP Bildirisi: Barışın yolu NATO’nun ve taşeronlarının askeri yenilgisinden geçer! Emperyalist savaş aygıtı NATO Ukrayna’dan ve Karadeniz’den defol! Türkiye NATO’dan çıksın! Emperyalist üsler kapatılsın!

DİP Bildirisi

Ukrayna’daki savaşın gerçekte kimler arasında olduğunu anlamak isteyen, onun öncesinde iki ay boyunca kimlerin müzakere ettiğine bakmalıdır. Müzakere eden Biden ile Putin’dir, NATO ile Putin’dir, Macron ile Putin’dir. Ukrayna hep susmuştur. Savaş öncesinde siyaset ABD, AB ve NATO ile Rusya arasında idi. Savaş, siyasetin başka araçlarla sürdürülmesi olduğuna göre, bu savaş Ukrayna ile Rusya arasında değildir. Bu savaşta Ukrayna vekalet savaşı veriyor. Bu, Ukrayna halkı için kendi başına utanç kaynağı olmalıdır. Başkasının savaşında kendi insanlarını ölüme sürmek ne büyük bir utançtır! Ukrayna’da NATO taşeronluğu yapan Zelenski iktidarı, Ukrayna emekçi halkının katili neo-Nazi çeteleri gönüllü adı altında cepheye sürmüş durumda. Bu savaş Amerika’nın ve Avrupa’nın Ukrayna’yı içine düşürdüğü ekonomik ve politik aşağılanmanın başka araçlarla ifadesidir.

Bu savaş kendi başına pek az önemlidir. NATO ile Rusya arasında gelecekte yaşanması ihtimali olan savaşın sadece peşrevidir. Ukrayna-Rusya savaşının can almasını engellemek isteyen, “barış” isteyen, sorunun esasını ele almak zorundadır. Önemli olan, bugünkü savaşı basit bir askerî manevra gibi gösterecek, muhtemelen bir dünya savaşını tetikleyecek, belki de nükleer silahların kullanılacağı NATO-Rusya savaşını engellemektir. Dünya savaşını engellemek isteyen ise o savaşın nedenlerini anlamak zorundadır.

O savaş çıkarsa bunun nedeni ABD ve NATO’nun 30 yıldır Rusya’yı adım adım kuşatması ve yalıtması olacaktır. 1991’de Sovyetler Birliği çökeli beri, NATO 13 Doğu Avrupa ülkesine yayılmıştır. İsveç ve Finlandiya NATO’ya katılma konusunda basınç altındadır. Güney’de Moldova, Ukrayna, Gürcistan ve Azerbaycan da sırada beklemektedir. NATO’nun kuşatma stratejisi değişik biçimler altında Orta Asya’da da sürmektedir. Ukrayna bunlar arasında Rusya’nın bağrında olduğu için önem taşıyor. Ukrayna NATO’ya girdiği takdirde nükleer başlıklı füzelerle donatılırsa NATO Moskova’yı dakikalar içinde vurabilecektir. Olası bir NATO-Rusya savaşının sorumlusu ABD, İngiliz ve AB emperyalizminin birleşik askerî aygıtı NATO olacaktır. Öyleyse, savaşı durdurmak için ABD’nin ve emperyalizmin dünya hâkimiyeti için giriştiği bu kumarı durdurmak gerekir. İnsanlıktan, barıştan, hayattan yana herkes aklını başına almalıdır. Barış, havaya savrulan içi boş güzel sözcüklerle değil, savaşın nedenlerine karşı savaşmakla kazanılır!

Emperyalizme karşı mücadelede kimse Putin yönetimine güvenmesin! Putin’in savaş öncesi yaptığı ve Lenin’e saldırdığı konuşmada Rus milliyetçiliğini başka halkların üzerinde tahakküm kurma gerekçesi olarak göstermesi, kapitalist restorasyonu körükleyen bu rejimin bölge için zararlı olduğunu bir kez daha göstermiştir. Rusya, Ukrayna ve diğer bölge halklarının kardeşliği, Rus milliyetçisi Vladimir Putin’in at gözlüğüyle değil, büyük proleter enternasyonalisti Vladimir Lenin’in geniş ufkuyla sağlanacaktır.

Ukrayna-Rusya savaşı ilginç bir tesadüfle Türkiye’nin Menderes’in Demokrat Partisi ile İnönü’nün CHP’sinin oylarıyla NATO’ya katılma kararı aldığı 18 Şubat 1952 tarihinin 70. yıldönümüne denk geldi. NATO güya Türkiye’nin güvenliğini sağlayacaktı. Kurduğu kontrgerilla eliyle Türkiye’yi 70 yıldır suikastlar, cinayetler, katliamlar, darbeler ülkesi haline getirdi! Türk Silahlı Kuvvetleri’ni Amerikan ordusunun kontrolü altında eğitilen, silahlandırılan ve savaşan bir ordu haline getirdi.

Bugün, Türkiye NATO’nun üyesi olduğu için, iktidardaki istibdad cephesi de Amerikan muhalefeti de başlayan savaş dolayısıyla Rusya’yı suçlayarak işçi sınıfını ve emekçi halkı aldatıyorlar. NATO’nun saldırganlığı konusunda “dur” demeye en ufak cesaretleri yok. Eline baktıkları Biden ve Johnson’ların suçlarını gizlemek zorunda kalıyorlar.

İşçi sınıfımız aldanmamalıdır. NATO, barış örgütü değildir. Halkları koruma örgütü değildir. NATO, Türkiye’yi 20 yıldır istibdad ile el ele sendikasız grevsiz ucuz işgücü cenneti haline getiren yabancı sermayenin askerî örgütüdür. Ukrayna’daki savaş NATO-Rusya savaşıdır, Ukrayna yalnızca bu savaşın üzerinde yürütülmekte olduğu coğrafyadır. Suçlu NATO’dur.

Ukrayna NATO’ya katılmayacağını taahhüt etsin!

Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri tanınsın!

NATO savaşına tek kuruş, tek kurşun, tek asker yok!

Montrö Sözleşmesi’nin delinmesine hayır! NATO’nun emperyalist savaş gemileri, Karadeniz’den defolun!

NATO emekçi insanlığın baş düşmanıdır! NATO en büyük terör örgütüdür!

İncirlik ve Kürecik başta olmak üzere tüm emperyalist üsler kapatılsın!

NATO’dan çık! NATO’yu yık!