Fransa’da genel grev devam ediyor

Fransa’da genel grev devam ediyor

Fransa’da 5 Aralık Perşembe günü başlayan grev, beşinci günü itibariyle tüm hızıyla devam ediyor. Hükümetin ve patronların en büyük temennisi olan, grevin ilk gününden sonra tempo kaybetmesi şu anda gerçekleşmiş değil. Grevin şu andaki en stratejik sektörleri sayılabilecek demiryolları ve eğitimde, beşinci gün itibariyle tren kondüktörlerinin %75’i, ortaokul ve lise öğretmenlerinin ise %62’si greve devam ediyor. Başkent Paris’te hemen hemen hiçbir metro hattı çalışmıyor. Grev bu şekilde güçlü biçimde sürerken, 10 Aralık Salı günü, yani ilk eylemden dört gün sonra Fransa işçileri bir kez daha sokaklardaydı.

Eylemlerin merkezi olan Paris’te on binlerce işçi ve öğrenci öğleden sonra bir araya geldi. Seçilen güzergâh, bu eylemin niteliğine, yani işçilerin, ensesi sağlamlara meydan okumasına dair soru işareti bırakmayacak nitelikteydi. Paris’in zengin mahallelerinin ve Fransız TÜSİAD’ı MEDEF’in önünden geçen kortejler, bir kez daha saatler süren bir eylemin ardından yürüyüşü sonlandırdı. Fransa’daki kardeş grubumuz olan ROR (Proleter Devrimci Yeniden Doğuş) üyesi yoldaşların kimi SUD (Dayanışma, Birlik, Demokrasi) sendikasının kortejindeki “işçi güvenlik gücü”nün parçası olarak kimi ise göçmen işçileri yan yana getiren GDDK (Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi) kortejinde eylemde yerini aldı.

Grev güçlü biçimde devam etse de dikkatli olunmasını gösteren uyarı işaretleri de görülüyor. Eylemler coşkulu ve kitlesel geçmekle beraber, Perşembe günü gerçekleşen tarihsel eylemlerden sonra gözle görülür bir düşüş yaşadı. Fransa’da sıklıkla görülen, uzun soluklu grevlerde eylemlerin rutine binip katılımın azalması riski hızla kendini göstermiş durumda. Fakat 2016’da akıllıca bir hamle ile bazı önemli işçi taburlarını grevin ortasında sahaya sürüp, grevleri ve eylemleri birdenbire şahlandıran CGT’nin hazırladığı bir hamle varsa da şaşırmamak gerek.

Daha önemli bir uyarı ise sarı sendika CFDT’den gelen açıklamalardı. Grevin merkezinde yer alan kondüktörler arasında en önemli güç olan CFDT, “dede maddesi” olarak anılan talepleri kabul edilirse grevi sonlandıracaklarını açıkladı. Bu madde, “mezarda ve cebi delik emeklilik” yasasının sadece yeni başlayan işçiler için geçerli olmasını öngörüyor. CFDT’nin bu konuda bu kadar pervasız olmasını sağlayan faktörler arasında, sınıf mücadeleciliğe daha meyilli olmakla beraber başında bol sendika bürokratı bulunan CGT sendikasının da bu maddeye göz kırpmaya başlaması geliyor. Böyle bir taviz vermek, işçileri işe giriş tarihine göre bölüp sınıf içi ayrılık tohumları ekecek ve Macron’a da kolay bir zafer hediye etmek anlamına gelecektir. Bu tarihsel işçi eylemlerinin ivme kazanmadan masada satılmasına engel olmak için grevi güçlendirip, MEDEF ve Macron’la masada değil, fabrikada, garda, sokakta hesaplaşacağımızı daha gür sesle haykırmak gerekiyor.