Sayıştay raporundan çıkan büyük soygun: Demirören’e peşkeş 920 milyon dolara ulaştı!

Sayıştay raporundan çıkan büyük soygun: Demirören’e peşkeş 920 milyon dolara ulaştı!

Yıldırım Demirören’in Doğan Medya Grubu’nu (Hürriyet, CNN Türk, Posta vb.) satın alırken Ziraat Bankası’ndan aldığı ve geri ödemediği ortaya çıkan 800 milyon dolar kredinin akıbeti Sayıştay raporunda ortaya çıktı. Ziraat Bankası’nın 2022 yılı hesaplarını inceleyen Sayıştay, Demirören’in söz konusu borcu 14 yıl vadeyle yapılandırdığını ancak yine borcunu ödemediğini ortaya çıkardı. Faiziyle birlikte Demirören’e peşkeş çekilen miktar Sayıştay’a göre 920 milyon dolara ulaştı. Mevcut döviz kuruyla hesaplandığında bu rakam yaklaşık 27,6 milyar liraya yaklaşıyor. Demirören Holding yaptığı açıklamada yükümlülüklerini layıkıyla yerine getirdiğini iddia etse de 2023 Mayıs ayında 90 milyon dolarlık ödeme yapıldığına dair bir iddia dışında ortada hiçbir ödeme yok! Nitekim Sayıştay raporu “Kredilerin tahsil ve tasfiyesinin sağlanabilmesi için firmaların finansal yapılarının yakından takip edilmesi, yapılandırma koşullarında aksamaların yaşanması halinde yasal takip dahil her türlü tedbirin zaman geçirilmeden alınması önem arz etmektedir” diyerek Demirören’den borcunun zaman geçirilmeden icra yoluyla tahsil edilmesini öneriyor.

Halkın parasını çalıp halka yalan söylüyorlar!

Demirören bu parayla alıp yönettiği medya kuruluşlarında her gün iktidarın politikalarına karşı çıkan, hakkını arayan, sömürüye karşı ekmeğini savunan, istibdada karşı hürriyet isteyen insanları hainlikle suçlayan yayınlar yapıyor. Programlarına çıkarttığı iktidar yalakası tipler her cümlelerine terör diye başlayıp devletin bekası diye bitiriyorlar. Tabii ki bu kanallar ve gazeteler Sayıştay’ın ortaya koyduğu soygundan bahsetmiyorlar, onun yerine işçiye reva görülen asgari ücretle dalga geçiyorlar. Asgari ücret açıklandıktan sonra canlı yayında Ahmet Hakan, yandaş anketçi Hakan Bayraktar’ı tahtaya kaldırıp 17.002 liranın rakamlarını yazıp ayrı ayrı toplamasını istiyor. Toplam 10 çıkınca da “hükümet 10 numara iş yaptı” diye hep beraber kahkahayı patlatıyorlar!

Yıldırım Demirören’in Doğan Medya Grubu’nu (Hürriyet, CNN Türk, Posta vb.) satın alırken Ziraat Bankası’ndan aldığı ve geri ödemediği ortaya çıkan 800 milyon dolar kredinin akıbeti Sayıştay raporunda ortaya çıktı. Ziraat Bankası’nın 2022 yılı hesaplarını inceleyen Sayıştay, Demirören’in söz konusu borcu 14 yıl vadeyle yapılandırdığını ancak yine borcunu ödemediğini ortaya çıkardı. Faiziyle birlikte Demirören’e peşkeş çekilen miktar Sayıştay’a göre 920 milyon dolara ulaştı. Mevcut döviz kuruyla hesaplandığın

Soygunun faturası vergilerle işçiye emekçiye çıkartılıyor

Tüm KİT’ler gibi Ziraat Bankası’nın görev zararları da bütçeden karşılanıyor. 2024 yılı için yüzde 6,4’ü geçeceği öngörülen bütçe açığı hem artan vergilerin hem de enflasyonun en önemli sebeplerinden birini oluşturuyor. Yani Demirören gibi oligarklara devlet bankaları aracılığıyla çekilen peşkeşlerin bedelini emekçi halkımız ödüyor. Örneğin 2024 yılı için işçinin emekçinin maaşı eline geçmeden kaynaktan kesilerek alınacak gelir vergisi 1 trilyon lira! Yine emekçi halkın tüketiminden alınan KDV ve ÖTV’ye vereceği ise 3 trilyon lira! Şirketlerin ödeyeceği kurumlar vergisi ise sadece 1,3 trilyon lira!

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ocak 2024 tarihli 172. sayısında yayınlanmıştır.