Fransa ve Yunanistan'ın ardından İngiltere'de de öğrenciler ayakta
İngiltere ve Galler'de bir aydır öğrenciler sürekli eylemdeler. Sebebi ise üniversite harçlarına yapılmak istenen zamlar ve eğitime ayrılan bütçeden yapılacak kesintiler. İngiltere'de ortalama üniversite harcı yaklaşık olarak 3000 Sterlin yani 7000 Lira. Yeni oylanacak olan düzenlemede bu miktarın en az 14000 en fazla 21000 Lira olacak şekilde üniversiteler tarafından belirlenmesi öngörülüyor. Öğrencilerse bu zamlara duydukları tepkiyi bir aydır yaptıkları eylemlerle gösteriyorlar.
Öğrenciler internette sosyal paylaşım ağlarını da örgütlenmek için etkili şekilde kullanarak 10 Kasım'da Londra'da öğrenci sendikalarının öncülüğünde yaklaşık 50000 kişilik bir eylem yaptılar. Eylemin bir aşamasında iktidardaki Muhafazakar Parti'nin Genel Merkezi'ni işgal eden öğrencilerin bu eylemi Avrupalı kapitalistleri çok korkutmuş olacak ki günlerdir uluslararası basının gündeminden düşmüyor.
24 Kasım Çarşamba gününü 'Day X' adıyla eylem günü ilan eden öğrencilerin eylemine lise öğrencilerinin verdiği destek de arttı. 30 Kasım ise mücadelenin boyutunun artacağına işaret etmek için 'Day X2' adıyla eylem günü ilan edildi. Her iki günde de ülke genelinde on binlerce öğrenci sokaklardaydı. Birçok lisede boykot başladı. Yine birçok şehirde önemli binalar öğrenciler tarafından geçici olarak işgal edildi. Eylemlere atlı polislerin vahşi saldırısı ve birçok kişinin gözaltına alınması tepki çekiyor. Atlı polislerin müdahalesini inkar eden Emniyet Müdürü YouTube görüntülerinin yayınlanmasıyla kendini iyice rezil etse de geri adım atmıyor ve 'Bu müdahaleyi iki hafta önce yapmalıydık!' diyerek öğrencilerin eylemlerine bundan sonra daha sert saldırılacağının işaretlerini veriyor.
Çarşamba günü polisle çıkan çatışmalarda bir polis aracı eylemcilerin eline geçerek tahrip edildi. Bu aracın etrafında yüzlerce öğrencinin yer aldığı fotoğraf basında eylemlerin sembolü haline geldi. Burjuva basını 'Öğrenci eylemlerinde şiddet' gibi manşetlerle kitleleri bu harekete yabancılaştırmak istese de bir çok kişinin gözünde öğrenciler doğru olanı ve yapılması gerekeni yapıyor. Öğretmenler sendikası ise yaşanan çatışmaları kınamayı reddederek öğrencilerin arkasında olduklarını söyleyen bir bildiriye imza attılar. Özellikle Fransa ve Yunanistan deneyimlerinin gösterdiği üzere öğrencilerin kazanım elde etmesi için işçi sınıfının vereceği destek kritik önem arz ediyor.
Yavaş yavaş tüm Avrupa'yı saran ve 68 Ruhu geri mi dönüyor dedirten gençliğin mücadele dalgası, arka arkaya iflas bayrağını çeken AB ülkeleri, bu ülkelerde gelişen sosyal tepki, Fransa'da yaşanan genel grevler ve Petrol Grevi, Yunan halkının krizin bedelini ödemeye istekli olmaması ayakta kalmak için işçi sınıfına saldırmaktan başka çaresi olmayan burjuvazi için ne kadar korkutucu olmalı!