Şirvan'daki cinayet ilk değil: Ciner grup ve taşeronunun elinde Çölollar işçilerinin de kanı var!

Ciner grubuna ait Siirt'in Şirvan ilçesi Maden köyündeki bakır madeninde yaşanan heyelan sonucunda 16 işçi toprak altında kaldı. Kurtarma çalışmaları sonucunda 6 işçinin cenazesine ulaşıldı. Kalan 10 işçiye ulaşma çabaları sürüyor.

Kaza değil cinayet

Yoğun yağış dolayısıyla oluşan heyelan işçilerin ölümüne sebep oldu. Ancak daha önce Soma'da, Ermenek'te, Zonguldak'ta, Şırnak'ta olduğu gibi Siirt Şirvan'da da işçiler, göz göre göre patronların kâr hırsına kurban gittiler. Bir doğa olayı ile değil devlet tarafından kollanan, kâr hırsını herşeyin önünde tutan patronların işlediği bir cinayetle karşı karşıyayız.

Şirvan'ın gelişi Çölollar'dan belli

Maden sahibi Ciner grubu ve taşeronu Park Teknik'in devraldığı Afşin-Elbistan'daki Çölollar madeninde 2011 yılında gerçekleşen heyelanlar sonucunda da 11 işçi hayatını kaybetmişti. Bu işçilerden sadece ikisi heyelandan çıkartılabilmiş geriye kalanların ise cenazelerine ulaşılamamıştı.

Şirvan'daki cinayetin ayrıntılarına henüz ulaşılmış değil. Ancak Ciner'in önceki madeninde yaşananlar Şirvan'da yaşananlar hakkında fikir verebilecek cinsten. 2011 yılında Çölollar'da yine Ciner grup ve taşeronuna ait madende heyelan gerçekleşmiş daha sonra Jeoloji Mühendisleri Odası'nın yaptığı araştırmada şirketin ihmallerine ilişkin ciddi bulgular ortaya çıkmıştır. Raporda Alman danışmanlık firmasının öngördüğü bazı teknik düzenlemelerin yapılmadığı, heyalanı engelleyici bir faktör olan basamak genişliklerinin dar bırakıldığı belirtilmiştir. Maden işçileri heyelan riski oluşturan yeraltı sularının tahliyesi için yeterli drenaj kuyusu olmadığı ve var olanların sürekli çalıştırılmadığını belirtmiştir. Ancak daha önemlisi heyelan geliyorum demiştir. 6 Şubat 2011'deki ilk heyelandan önce gerilim çatlaklarının gözlemlendiği ve bu çatlakların kül ile doldurulduğu belirtilmiştir. Daha çarpıcısı 6 Şubat'ta gerçekleşen heyelan sonucu bir işçi hayatını kaybetmiş, buna rağmen hemen ardından şirket çalışmalarını sürdürmüştür. Şirket, işçileri kâr hırsıyla göz göre göre ölüme göndermiştir. 11 Şubat'ta gerçekleşen ikinci heyelanda 10 işçi daha göçük alında kalarak can vermiştir.

İşçiler toprak altında kaldı, kaymakam ödül aldı

Bu cinayet öyküsünün ardından hükümetten torpili şirket yetkililerine hiçbir gözaltı işlemi yapılmadı, herhangi bir yaptırım uygulanmadı, madeni denetlemeyen Şirvan kaymakamına Valilik tarafından ödül verildi. Ödülün gerekçesi kaymakamın arama kurtarma çalışmalarındaki başarısı... Kaymakamın ödüllendirildiği "başarılı" arama kurtarma faaliyetleri sonucunda 9 işçi 6 yıl sonra hala toprak altındadır ve gerçekler ortadayken vali utanmadan bu ödülü vermiş, kaymakam da utanmadan bu kanlı ödülü alabilmiştir. Çölollar davası hala sürerken Şirvan'da bir başka cinayet yaşanmıştır. Failler dün cezalandırılmayan aynı patronlardır. Denetlemeyenler, cinayete davetiye çıkaranlar yine merkezi ve yerel devlet yetkilileridir.  

Yeni cinayetleri önlemek için hesap sorulmalı

Şirvan'daki cinayetin yarattığı tepki Çölollar'dan daha büyük olmuş olacak ki bazı gözaltılar ve tutuklanmalar olmuştur. Ne var ki tutuklanan tek kişi işletme müdürüdür. Taşeron patronu serbest bırakılmıştır. Ciner grubunun yetkililerine soru soran dahi yoktur. Dün Çölollar'da olduğu gibi bugün de Şirvan'da yoğun yağış altında heyelan riski olmasına rağmen ölüme gönderilen işçilerin hesabının sorulması sadece acılı ailelerin hakkı değildir. Aynı zamanda yeni cinayetlerin önlenmesinin de vazgeçilmez bir gereğidir.