Ermenekli madenciler haklarını arıyor: 1 Ekim’de Ankara’ya yürüyecekler

Karaman’ın Ermenek ilçesindeki Cenne ve Seba madencilik şirketlerinde çalışan madenciler, bir yıla yakındır alamadıkları maaşları, tazminatları ve güvenli olmayan çalışma sahalarından dolayı direnişe geçmişlerdi.

Cenne Madencilik direnişinin 15. gününde, Seba Madencilik direnişinin ise 9. gününde maden patronlarının hukuksuzluklarına karşı işçiler, Ermenek Kent Meydanı'nda uyarı niteliğinde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Maden işçileri, karın tokluğuna dahi çalışmadıklarını, köleden beter bir durumda yaşadıklarının altını çizerek, haklarını alana kadar kararlılıkla mücadele edeceklerini ifade etti.

Madenciler patronun kapısına dayandı, hesap sordu

Basın açıklamasından sonra direnişlerini maden patronlarından Fehmi Özbey'in oturduğu rezidansın ve Özbey'in sahibi olduğu yem fabrikasının önüne taşıyan maden işçileri, oralarda da bir açıklama gerçekleştirerek daha fazla zaman kaybetmeden ödenmeyen hak edişlerinin yatırılmasını, tazminatlarının verilmesini istedi. Bir madenci, "Niçin devlet bizim sesimizi duymuyor. Açım aç! 12 ay boyunca maaş verilmese ne polis işini yapar ne bir başkası. Kendinizi benim yerime koyun, 2 yaşında kızım benden çikolata istiyor. Bizim elimizden o çikolatayı alacak parayı aldılar" diyerek haklı öfkesini patronun yaşadığı lüks evin önünde haykırdı.

Açıklamalardan sonra patron Özbey'den görüşme talebinin gelmesi üzerine Özbey'in avukatı ile işçiler bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede uzlaşma sağlanamadı. Patronun yine oyalamaları ile karşılaşan maden işçileri masadan kalkarak, artık bunun gibi oyalamalara karınlarının tok olduğunu ve tüm talepleri karşılanana kadar direnişlerine devam edeceklerini açıkladı. Direniş takvimini oluşturan madenciler, 18 Eylül tarihinde Ermenek'in Güneyyurt beldesi belediye binası önünde basın açıklaması gerçekleştirecekler, 1 Ekim tarihinde ise Ankara’ya yürüyecekler.

Maden işçileri, madenlerin özelleştirilerek bir avuç patronun insafına bırakılmasına, denetimsizliğe, hukuksuzluğa karşı işine, ekmeğine, mücadele dolu tarihine sahip çıkıyor. Maden işçilerinin fıtratında ölüm değil, mücadele ve direniş olduğunu bir kez daha göstererek hakkını aramaya devam ediyor.