Yemeksepeti işçileri sefalet zammına ve sendikal baskılara karşı kontak kapattı

Yemeksepeti işçileri sefalet zammına ve sendikal baskılara karşı kontak kapattı

Reklamında kendini Türkiye’nin en büyük yemek siparişi firması olarak tanıtan ama çalışanlarını neredeyse açlık sınırının altında bir ücretle çalıştıran Yemeksepeti işçileri 1 Şubat’ta şirketin Levent’teki Genel Merkezi önünde bir basın açıklaması düzenledi. Yemeksepeti işçilerinin büyük coşkuyla katıldığı eylem coşkulu sloganlarla devam etti.

Basın açıklamasını Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Ersin Türkmen yaptı. “Esnaf Kurye Modeli” adı altında sigortasız, sendikasız, güvensiz, esnek ve güvencesiz koşullarda çalışmaya zorlandıklarını, bu dayatmalara karşı da sonuna kadar mücadele edeceklerini vurguladı. Son dönemlerde taşımacılık işkolunda ciddi bir örgütlenme mücadelesi verildiğini, patronların büyüme rekorları kırarak kârlarına kâr kattıklarını ama işçileri sefalete mahkûm ettiklerini ifade ederek bu alanda insanca bir yaşama ulaşıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi.

Basın açıklaması Yemeksepeti’ndeki sürecin ve son gelişmelerin anlatımıyla devam etti. Türkmen, Yemeksepeti kuryelerinin uzun süredir TÜMTİS’te örgütlendiklerini ve gerekli çoğunluğu sağladıkları halde patronun çeşitli ayak oyunlarıyla sendikal haklarına gasbederek yetki tespitine itiraz ettiğini belirtti. Şirketin maaş gününe kadar işçilere yapılacak zam oranını açıklamadığını, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranının ve asgari ücret zammının bile gerisinde bir artış yaptığını ve bu sefalet zammını kabul etmediklerini ifade etti.

Eylemde söz alan bir kurye, Yemeksepetinde mobbingin çok yaygın olduğunu bugün de eyleme katılınmaması için amirlerden kuryelere yoğun bir baskı yapıldığını söyledi. Basın açıklamasına molasında katılan bir kuryenin açıklama sırasında amiri tarafından aranıp işten atılmakla tehdit edilmesi bu gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi. Sendika eylemlerine devam edeceklerini bu işin peşini bırakmayacağını vurgulayarak eylemi bitirdi.

“Yemeksepeti işçisi yalnız değildir!”

 “Sendika haktır engellenemez”

“Yaşasın Yemeksepeti işçilerinin ekmek ve hürriyet mücadelesi!”