Yunan isyanı işçi sınıfı kahramanı Konstantina Kunyeva ile dayanışma için ayakta! (Savas Mihail - 28-01-2009)

Gösterinin ön safında Konstantina’nın sendikası Tüm Attika Temizlikçi ve Ev Emekçileri Sendikasının pankartı ile Kunyeva’nın annesinin de içinde yer aldığı Yunan ve göçmen Bulgar işçilerinden oluşan bir sıra vardı.

Arkadan diğer sendikalar geliyordu. Onları sol partilerin ve örgütlerin kortejleri izliyordu: p1226096.jpgSinaspismos/SYRIZA, SEK (SWP), anarşist Anti-Otoriter Hareket, Enantia ve Mera adlı sol ittifaklara bağlı örgütler (EEK [Dördüncü Enternasyonal’in Yeniden Kuruluş Koordinasyonu Yunanistan seksiyonu Devrimci İşçi Partisi] Mera’nın içinde güçlü bir kortejle yer alıyordu). Stalinist Yunan Komünist Partisi (KKE) yürüyüşe katılmadı. Aynı tarih ve aynı saatte çok uzak bir stadyumda başka bir miting düzenlemeyi tercih etti. Mitingde genel sekreter Aleka Papariga kriz hakkında bir konuşma yaptı ve esas olarak parlemantodaki diğer partileri eleştirdi (amaç açıkça seçime yönelikti).

“Konstantina yalnız değilsin. Devlet ve patronlar, katil sizsiniz!” Atina’nın merkezindeki Omonya Meydanı’nın yanındaki Çalışma Bakanlığı’na doğru yapılan yürüyüşün ana sloganı buydu. Göstericiler, Bakanlığı koruyan polislerin önünde sloganları haykırarak bekliyorlardı. Polis mitingi dağıtmaya kalkıştı. Ardından her zamanki gibi gözyaşartıcı bomba bulutlarıyla kimyasal savaşını başlatan polise karşı, halk da gazın yayılmasını engellemek için çöp bidonlarını ateşe verince ve devlet güçlerini taş yağmuruna tutunca, çatışma başladı.

Konstantina ile benzer dayanışma gösterileri aynı gün Selanik ve Yanya’da gerçekleştirildi. Geleneksel olarak Bulgar karşıtı olan Yunan şovenizmine inat, Yunan proletaryasının en büyük kahramanı bugün bir Bulgar kadınıdır!

Konstantina ile bir başka dayanışma mitingi 31 Ocak tarihinde Pire için planlanmış durumda.

Yarın, öğrencilerin ve öğretim üyelerinin, özelleştirmeye karşı Yunanistan’daki üniversitelerin kamusal karakterini savunmak ve polisin üniversitelere girememesi hakkını (üniveriste masuniyetini) savunmak için kitlesel bir gösterisi olacak.

La luta continua!

Savas Mihail, Atina 22 Ocak 2009.