Newroz coşkusu her yerde! (DİP Girişimi - 23-03-2009)

ADANA'DA ONBİNLERİN NEWROZ COŞKUSU

Adana'da valiliğin kapalı alanda kutlanması ısrarına rağmen ilk kez resmi olarak açık alanda kutlanan Newroz'da büyük coşku vardı. Galeria'nın yanındaki alanda yapılan ve yaklaşık 80 bin kişinin katıldığı Newroz mitingi, seçim atmosferinin kararlılık vurgularıyla gerçekleştirildi.

DTP İl Başkanı Hacer Taşarsu'nun konuşmasıyla başlayan miting, Siirt milletvekili Osman Özçelik'in konuşmasıyla devam etti. Osman Özçelik konuşmasında, Newroz'un tarihsel anlamı ve önemini vurgulayarak, yeni kuşağın bu konuda yeterince bilgilendirilmediğini söyledi. Önceden Newroz'u reddeden Türk anlayışının, sonradan "Nevruz"u Türk bayramı ilan ederek sahiplenmeye kalktığını belirtti. Özçelik, "Türkiye'de kalan son diktatör Recep Tayyip Erdoğan'dır, Erdoğan'ı da Kürt halkının gücü devirecektir" diyerek AKP'nin de Kürtler nezdinde maskesinin düştüğünü vurguladı. Özçelik konuşmasına, "Kürt sorununun çözümü için PKK lideri Abdullah Öcalan çözüm yollarını sunmuştur. Bu iktidarın bu çözümden kaçacak hiçbir yolu yoktur" sözleriyle son verdi.

Ardından, ‘Birlikte Başarabiliriz' platformunun DTP Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan DİP Girişimi kurucu üyesi Şiar Rişvanoğlu konuştu. Şiar Rişvanoğlu konuşmasına DİP Girişimi, seçim platformu ve DTP adına kitleyi Kürtçe, Zazaca, Arapça ve Türkçe selamlayarak başladı. Ardından kitleden gökyüzünün maviliğine bakmasını isteyerek işçilerin, emekçilerin ve Kürt özgürlük hareketinin, burjuvazinin kara bulutlarını dağıtarak bu maviliği birlikte yaratacağını söyledi. Kitleden ellerini kaldırarak zafer işareti yapmalarını isteyen Rişvanoğlu, dört yere selam gönderdi; ilk olarak Kürdistan'ın dört parçası için Amed'e, Cizre Botan'a, Kamışlo'ya ve Mehabad'a, ikinci olarak Kürkçüler'den Diyarbakır ve Tekirdağ'a F tipi cezaevlerindeki tüm devrimci, sosyalist ve Kürt özgürlük hareketi tutsaklarına, üçüncü olarak Tuzla'da, Unilever, Vodafone, Makyal-Erka başta olmak üzere grev ve direnişteki tüm işçilere, son olarak ise Gazze, Filistin, Yunanistan, Küba, Venezüella, Arjantin ve Meksika'da direnenlere... Bu selamlama mitinge katılan herkesin özellikle de Kürt gençlerinin coşkusunu daha da artırdı.

Ardından "Şimdi ellerinizi yumruk yapın. Bu yumruk Demirci Kawa'nın yumruğudur. Pir Sultan'ın, Şeyh Bedreddin'in yumruğudur. Bu yumruk Bedirxan'ın, Qazi Muhammed'in yumruğudur. Bu yumruk Kürtlerin, Arapların, Türklerin, Lazların, Çerkezlerin, kadınların, gençlerin, bütün ezilenlerin yumruğudur. İşçi sınıfının, emekçilerin yumruğudur!" diyen Rişvanoğlu, bu yumruğun 29 Mart'ta tüm düzen partilerinin, burjuvazinin ve emperyalistlerin kafasını ezeceğini söyledi. Bu sözlere, yumruklarını havaya kaldırmış olan kitle hep birlikte "Yaşasın devrimci dayanışma", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganlarıyla destek verdi. new_09_adana_2.jpg

Rişvanoğlu konuşmasında ayrıca, hesabımızın seçimlerle sınırlı olmadığını, bu hesabın çok eski bir hesap olduğunu, hesabımızın Şeyh Bedreddin'e, Pir Sultan'a, Bedirxan'a, Şeyh Saidlere, Dersimlere, Ağrılara, Koçgirilere kadar dayandığını, bu hesabın Vedat Aydın'ın, Musa Anter'in, Uğur Kaymaz'ın, Silopi kayıplarının, Botaş'ın asit kuyularının, boşaltılan köylerin, tecavüz edilen kadınların hesabı olduğunu vurguladı. Bu hesabın, Maraş'ta, Çorum'da katledilen, Sivas'ta yakılan Alevi canlarımızın hesabı olduğunu, hesabın Hrant Dink, katledilen ve sürülen Ermeni kardeşlerimizin hesabı olduğunu belirtti. Bu hesabın, 15-16 Haziran'da öldürülen işçilerin hesabı olduğunu, 77 1 Mayıs'ında, Beyazıt'ta katledilen devrimcilerin hesabı olduğunu söyledi. Son olarak ise Mustafa Suphi'lerin, Hikmet Kıvılcımlı'ların, Nazım Hikmet'lerin hesabı olduğunu vurguladı.

Düzen partilerine ilişkin olarak ise; CHP'nin Ergenekon'un avukatı, emperyalizmin işbirlikçisi, müteahhitlerin, patronların, tersane sahiplerinin partisi olduğunu, AKP'nin Fethullah Gülen'in, Amerikan işbirlikçilerinin, din tüccarlarının, Siyonist İsrail ile Büyük Ortadoğu Projesi'nin eşbaşkanlığının, halkı sadakaya mahkum edenlerin partisi olduğunu, MHP'nin ise korucuların, özel timlerin, çetelerin, mafyanın, işçi grevlerini ezen komando timlerinin partisi olduğunu belirtti. Bu sözler sırasında miting kitlesi tarafından tüm düzen partileri yuhlandı.

Rişvanoğlu konuşmasına; "Ne mutlu Kürt halkının özgürlük mücadelesinin yanındayım diyene! Ne mutlu yoksulların acısını yüreğimde hissediyorum diyene! Ne mutlu işçi sınıfının, emekçilerin safındayım diyene! Ne mutlu devrimciyim, sosyalistim diyene! Ne mutlu enternasyonalistim diyene! Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği! Her biji yekitiya karkeren! Her biji bratiya gelan!" sloganları ile son verirken on binlerce kişi sloganlarla kendisine eşlik etti. "Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği", "Biji bratiya gelan" sloganları hep birlikte atıldı.

Mitingde ilçe belediye başkan adayları da konuşmalar yaptılar. Seyhan Belediye Başkan adayı Mustafa Avcı ve Yüreğir Belediye Başkan adayı Zeki Karataş, Kürtçe konuşmalar yaptılar. Çukurova Belediye Başkan adayı sosyalist feminist Aysel Kılıç ise Türkçe yaptığı konuşmasında Newroz'un başkaldıranların ve özgürlük için mücadele edenlerin günü olduğunu belirterek, kadınların özgürlük mücadelesini "Jin, jiyan, azadi" sloganıyla vurguladı.

Mitingde konuşmalar sırasında kürsüden beyaz güvercinler uçuruldu ve alanda Newroz ateşi yakıldı. Miting Kürtçe ezgiler eşliğinde halaylar ve ateşin üzerinden atlayan gençlerin coşkusuyla sona erdi.

21 Mart 2009 - Adana DİP Girişimi

ANTALYA'DA NEWROZ ÇOŞKUSU

Antalya'da Newroz, 22 Mart Pazar günü Dokuma Cumartesi Pazarı'ndaki miting alanında sabah saat 10.00 da başlayan etkinlikle kutlandı.

new_09_antalya_1.jpgSabah yağmur yağmasına rağmen Newroz alanına gelen yaklaşık 5.000 kişilik topluluk, Demirci Kawa'nın Dehak'a karşı verdiği mücadelenin, aynı kararlılıkla Kürt halkını onyıllardır ezip yok sayan devlete karşı sürdürüldüğünü ortaya koydu. Polislerin aldığı geniş güvenlik önlemi dikkat çekiciydi. Alana girişte herkesin tek tek fotoğrafının çekilmesi, kadın polislerin arama noktalarındaki sert tavırları, çevrede oturan insanların evlerinin balkonlarına ve camlarına Türk bayrağı asmaları ve MHP seçim aracının son ses müzik ile miting alanına yaklaşmak istemesi gibi provokatif davranışlara karşı katılımcılar soğukkanlılıklarını koruyarak herhangi bir olay çıkmasına izin vermedi.

Newroz coşkusunu seçim heyecanıyla birleştiren Kürt halkı sık sık 'Newroz Piroz be!', 'Biji Öcalan!', 'Biji Biratıya Gelan!' 'Biji Serok Apo!', 'Katil Erdoğan!' sloganlarıyla taleplerini ve öfkelerini dile getirdiler. Biz Varız Platformu adayı Şemsettin Kalay yaptığı konuşmada burjuva partilerinin arasında ayrım yapılamayacağından ve hepsinin işçilerin, emekçilerin ve ezilen Kürt halkının düşmanı olduğundan bahsetti.

Antalya'da yapılan Newroz'a Devrimci İşçi Partisi Girişimi'nin yanı sıra EMEP, SP, ESP ve DHF katıldı. Alanda gazete satışı ve  ajitasyon gerçekleştiren DİP-G militanlarının kürsüden okunan destek mesajı şöyleydi: 'Yıllardır her talebi görmezden gelinen, her çırpınışında karşısında Türk burjuvazisini ve onun devletini bulan, yüzyıllardır özgürlüğe hasret Kürt halkının onurlu mücadelesinin ışığıdır Newroz! Kürt halkının her daim yanındayız ve öyle kalmaya, omuz omuza mücadele etmeye devam edeceğiz! Newroz Piroz be!'

ANKARA'DA NEWROZ

new_09_ankara_1.jpgNewroz bu yıl Ankara'da 22 Mart günü kutlandı. 10:30'da Sıhhiye'de Toros Sokak'ta toplanmaya başlayan bir çok siyasi parti ve sendikalı buluşup 11:30'da Kolej Meydanı'na yürüyüşe geçti. Alana varıldığında yaklaşık 2 bin kişi ile Newroz kutlaması başladı. Tertip komitesi adına KESK sözcüsünün konuşmasının ardından Newroz ateşi yakıldı. Mitingde sık sık, 'Katil Erdoğan', 'PKK halktır halk burada', 'Barışın elçisi İmralı'da', 'Gençlik Apo'nun fedaisidir', 'Bijî biratiya gelan', 'Eşitlik kardeşlik Kürt ulusuna özgürlük' sloganları atıldı.

Yağmura rağmen coşkulu geçen miting, Biz Varız Platformu Ankara belediye başkan adayı Kamile Öncel'in konuşmasıyla devam etti. Mitingde ayrıca, tertip komitesi adına KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Satı Buruncuçalı ve DTP İl Başkanı İsmail Ancı da birer konuşma yaptılar. Yağmura rağmen Newroz coşkusu Ankara'ya da egemen oldu.

İSTANBUL'DA TARİHİ NEWROZ

İstanbul'da 21 Mart günü Newroz için Kazlıçeşme Meydanı'nda bir araya gelen Kürtlerin, kadınların, işçilerin, gençlerin, devrimcilerin sayısı 300.000'i aştı. Polisin üç ayrı arama noktası oluşturduğu alan girişinde uzun kuyruklar oluştu. Zeytinburnu bölgesinde trafik kilitlendi.

Sarı, yeşil ve kırmızıya bürünen Kazlıçeşme Meydanı'nı dolduran 300 bin kişi sık sık 'Biji serok Apo', 'Selam selam İmralı'ya bin selam', 'Be serok jiyan na be', 'Katil Erdoğan', 'Oylar namustur namus satılmaz' sloganları attılar.

new_09_istanbul_1.jpgMitingde bir konuşma yapan DTP milletvekili ve eşbaşkanı Emine Ayna, 'Ulusal sorunlar o halkın liderleri ile çözülür. Güney Afrika'da Mandela ile çözüldü. Daha önce Celal Talabani ve Mesut Barzani'ye terörist diyorlardı. Şimdi onlarla masaya oturuluyor. Türkiye'de de sorun çözülecekse Sayın Öcalan'la oturulup çözülmeli. Siz hala bir halkın önderine terörist diyemezsiniz" dedi. DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise, "Güneşe yoldaşlık etmeye cesaret edenler Merhaba" diyerek başladığı konuşmasında çözümün Washington'dan değil İmralı'dan geçtiğini vurguladı.

Newroz kutlaması, tertip komitesinde yer alan kurumlarının temsilcilerinin yaptığı konuşmalarla devam etti.

Devrimci İşçi Partisi Girişimi de, "Kürtlerle barış, ABD'yle savaş" yazılı pankartıyla Newroz alanında yer aldı. Alana "Eşitlik, kardeşlik, Kürt ulusuna özgürlük", "Kürtlerle barış, ABD'yle savaş" sloganlarıyla giren DİP-G korteji etraftakilerin coşkulu alkışlarıyla karşılaştı.

Yüz binlerin coşkusuna güzel bir havanın eşlik ettiği İstanbul Newrozu'nda hem kürsüde yapılan konuşmalarda, hem de kitlelerin attıkları sloganlarda, düzen partilerine karşı öfke, işçiden, ezilenden yana dayanışma vurguları öne çıktı.

İZMİR'E DE NEWROZ COŞKUSU EGEMEN OLDU

new_09_izmir_1.jpgİzmir Birlikte Başarabiliriz Platformu tarafından Buca Hipodrom Meydanı'nda gerçekleştirilen Newroz kutlamalarına yaklaşık 30 bin kişi katıldı. DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, DTP PM üyeleri Pervin Oduncu, Hayri Dikilitaş, DTP Kadın Meclisi Üyesi Aynur Coşgun, Birlikte Başarabiliriz Platformu belediye başkan adaylarının kürsüde yer aldığı mitingde, Devrimci İşçi Partisi Girişimi'nin yanı sıra EMEP, EHP, ÖDP, SDP, ESP, SEH, TÖP gibi parti ve kurumlar da yerlerini aldılar. "Newroz, barış ve özgürlük sembolüdür" pankartının asılı olduğu kürsüden topluluğa hitap eden DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, "Çocuklarını öldürdükleri ailelere gidip oy istiyorlar. Amed'e gidip ‘Kürt sorunu benim sorunumdur' diyorlar. Evet gördük. Sorunlarını nasıl çözdüklerini gördük" dedi. Yıldızın konuşması sık sık, "Katil Erdoğan" sloganlarıyla kesildi.

Coşkulu bir hava geçen İzmir Newroz kutlaması, konserlerle ve halaylarla devam etti.

new_09_mersin_1.jpgMERSİN'DE NEWROZ

22 Mart'ta Mersin Metropol Alanı'nda toplanan yaklaşık 50 bin kişi ateşler yakarak Newroz'u kutladı. DTP Milletvekilleri Emine Ayna ve Osman Özçelik'in yanı sıra belediye başkan adaylarının da katıldığı kutlama miting havasında geçti. Davul zurna eşliğinde çekilen halaylarla başlayan kutlama konuşmalarla devam etti. İlk sözü alan Emine Ayna Kürt sorununun kültürel bir sorun değil siyasal bir sorun olduğunu belirtti. Yıllardır etnik siyaset yapmakla suçladıklarını söyleyen Ayna "Asıl, Türkiye bayrağına Türk bayrağı diyenler, bu topraklarda yaşayan herkes Türk'tür diyenler etnik siyaset yapmaktadır" dedi. Diğer bütün düzen partilerinin birbirlerinden en ufak bir farkları olmadığını kaydeden Ayna, bu seçimlerde çözümün DTP'de olduğunu söyledi.

DTP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Aleddin Erdoğan da yaptığı konuşmada, Mersin'in çatışmaların değil kardeşliğin şehri olmasının yolunun DTP'den geçtiğini belirtti.

Kutlamaya DİP Girişimi militanları da katıldı.


Çukurova Üniversitesi'nde coşkulu Newroz

Çukurova Üniversitesi Devrimci ve Yurtsever öğrencileri Newroz'u kutladı.

19 Mart Perşembe günü new_09_cukurova_1.jpgR1 bahçesinde toplanan öğrenciler, çevik kuvvetin ve ÖGB'nin müdahalesiyle dağıtılmak istendi. Bütün bahçeye aralıklarla polis yerleştirilmesi üzerine kantinde toplanmaya başlayan öğrenciler bekleyişe geçti. Kantinde bulunan kitle zaman geçtikçe artarken, bir anda başlayan şiddetli yağmur polisleri zor durumda bıraktı. Polislerin bu durumunu gören öğrenciler alkışlarla polisleri protesto etti. Alkışlarla büyüyen protesto "Biji Newroz" sloganlarıyla ve ateş yakılmasıyla kutlamaya dönüştü. Burada yapılan kutlamadan sonra Eğitim Fakültesi Dekanlığı'na yürüyen öğrenciler, burada okul yönetimini protesto ederek, Su Ürünleri Fakültesi'ne doğru yürüyüşe geçtiler. Burada daha da artan bir sayıyla "Newroz Piroz Be" sloganları atan kitle, daha büyük bir ateş yakarak halaylar çekti. Kutlama sırasında kitle tarafından "Rektör İstifa", "Kürdistan Faşizme Mezar Olacak", "Polis Dışarı" sloganları atıldı.

 

Mersin Üniversitesi'nde Newroz

Mersin Üniversitesi'nde öğrenciler tarafından Newroz kutlandı.

20 Mart Cuma günü Çiftlikköy Kampüsü Cumhuriyet Alanı'nda toplanan bine yakın öğrenci devrim şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunduktan sonra kutlamayı başlattı. "EDİ BESE" dövizlerinin taşındığı ve ateş yakılan kutlamada DTP Yenişehir Belediye Başkan adayı Cihan Yıldız da bir konuşma yaptı.new_09_mersinuni_1.jpg

Kutlama "Biji Bıratiya Gelan" ve "Yaşasın Halkların Kardeşliği" sloganlarıyla sona erdi.