Muğla’da faşist-polis işbirliği sonucu bir Kürt genci ağır yaralı (12-05-2010)

12 Mayıs günü gecenin ilk dakikalarından beridir gelişen faşist saldırılar sonucu Muğla Üniversiteli Şerzan Kurt isimli yurtsever devrimci bir öğrenci polisin açtığı ateş sonucu ağır yaralandı.

Muğla Kız Meslek Lisesi önünden gece 12.15'te geçen iki kadın öğrenciye faşistler sözlü tacizde bulundu ve kesici aletlerle öğrencileri sokak aralarında kovalamaya başladılar. Devrimci yurtsever öğrencilerin 50 kişilik bir grupla olaya müdahale etmeleri sonucu faşistler olay yerinden kaçtılar. Öğrenciler karakola giderek faşist saldırganlar hakkında şikayette bulundular ve sayıları daha da çoğalarak 100'ü bulan devrimci yurtsever öğrenciler karakola yakın bir parkta şikayette bulunan arkadaşlarını bekleyerek destek verdiler. Polis parkta bekleyen devrimci öğrencileri sözde sakinleştirme bahanesiylebilinçli bir biçimde faşist pusunun ortasına attı.

Karakol önünde pusu kuran faşistlerle sosyalist ve yurtsever öğrenciler arasında sokak aralarında sabahın erken saatlerine dek süren çatışma sonucu, BDP, DHF ve Sosyalist Partili 11 kişi polislerce gözaltına alındı ve gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılması 7 saat sonra gerçekleşti. Sokaklarda süren çatışmalar sonucu ülkücü faşistler geri püskürtüldü, lakin faşistlerin saldırganlığını görmezden gelen polis, yurtsever ve sosyalist öğrenci gruplara gaz bombasıyla müdahalede bulundu ve havaya ateş açtı. Muğla Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı olarak görev yapan Gültekin Güneş isimli sivil polis, 15 metreden öğrencilerin üzerine ateş açtı ve 21 yaşındaki Muğla Üniversiteli yurtsever Şerzan Kurt ağır yaralandı. Ayrıca başına da gaz bombasının isabet etmesi ve yine başına aldığı darbelerle birlikte, sağ omzundan girip sol omzunun altından çıkan kurşun sonucu Şerzan Kurt, kanlar içinde yere yığıldı. Hastane önünde süren gerginlik sabaha kadar devam etti. Olaydan sonra gerginlik ve faşist saldırılara karşı dinmeyen öfke sokaklara taşındı, MHP ve BBP'ye ait kurumlar ve 2 polis arabası taşlandı, polis araçları tanınmayacak hale geldi. Olaylarla ilgisi olduğu belirlenen, faşistlerle ilişkili iki esnafın da dükkanları taşlandı ve çatışmalar sabaha kadar sürdü. Ayrıca öğrenciler ağır yaralanan arkadaşlarını yalnız bırakmayıp sabaha kadar acil servis önünde nöbet tuttu.

Muğla'da son dönemde faşistler sosyalist, devrimci, yurtsever öğrencilere yönelik saldırılarını artımışlardı(Mardinli Mehmet Adıgüzel isimli bir Kürt gencinin faşistler tarafından kurşunlanması ve aynı kişinin abisiyle birlikte üç ay önce faşistler tarafından linç edilerek ağır yaralanması, liselerde solcu öğrencilere ülküce reislerin ölüm tehditleri, Muğla'da solcuların genel olarak bulundukları kafelerde ülkücülerce keşif yapılması v.b.).

Olayların perde arkasında Muğla Emniyeti'nin parmağı oldukça açık: 11 Mayıs tarihinde Muğla Emniyeti'ne bağlı sivil polis olan Gültekin Güneş'in Akyol Mevkindeki bir pastanede ülkücü faşist olan ve kendilerince 'Reis' diye adlandırılan bir şahısla görüştüğü tespit edildi. Aynı gün polis ve faşistler bir liseye girip Dev-Lis'li öğrencilere saldırı düzenledi, Kürt ve komünist oldukları tespit edilen bazı öğrencilerin de ülkücüler tarafından takip edilmesi gibi olaylar yaşandı.

Hastane önünde bekleyen devrimciler öğlen 1 civarında Sınırsızlık Meydanı'nda toplanıp BDP Milletvekili Sabahat Tuncel'in gelmesini beklediler. Yaklaşık 700 kişilik oturma eylemi yapıldı, Sabahat Tuncel'in gelmesiyle bir grup MHP'li ülkücü provokasyon girişiminde bulundu ve bunun üzerine devrimciler alanın yakınındaki CHP binasını taşa tuttu. Sabahat Tuncel yaptığı açıklamanın ardından, tedavisi şu an İzmir'de devam eden ağır yaralı öğrencinin durumunu görmek üzere İzmir'e yola çıktı. Kalabalık grup da açıklamanın ardından ayrıldı fakat gerginlik halan devam ediyor. Yapılan açıklamalara katılan partiler ve örgütler şunlar: BDP, DİP, EMEP, MESOP, SDP, Sosyalist Parti, TKP, YDG, DHF, ÖDP ve ESP. 

Sosyalistler ve yurtseverler Kötekli'nin değişik bölgelerinde oluşabilecek faşist saldırılara karşı saat 20:00'den itibaren nöbetleşe bekleme kararı aldılar. Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

mugla20100512.jpg